Як правильно вибрати каву у зернах?

Вибір кавових зерен – справа не така вже й проста. Існує маса особливостей, пов’язаних з умовами зростання, збору, первинної обробки, обсмажування тощо, в результаті чого смак зерен значно відрізнятиметься. Добре, якщо ви точно знаєте, який саме сорт вам подобається і маєте можливість постійно купувати каву одного і того ж виробника і однієї і тієї ж марки. 

Але як вибрати каву в зернах, якщо звичного сорту немає, а полиці магазинів заставлені товарами маловідомих чи зовсім невідомих виробників? На що слід звертати увагу насамперед?

Сорти

Найбільш поширеними та відомими є два сорти зерен: арабіка та робуста. Перший надає напою дуже тонкий, м’який і вишуканий аромат, другий робить каву більш жорсткою, гіркою та насиченою. Нерідко можна зустріти не чисту арабіку або робусту, а їхню суміш у різному співвідношенні. Тут правило одне: чим більший процентний вміст робусти (але не більше 30%), тим міцніше і гірше вийде напій.

Обсмаження

Ще один найважливіший показник, що впливає смакові характеристики. Виділяють кілька типів і підтипів, що відрізняються між собою впливом різних температур і, як наслідок, різним кольором та смаком. Чим сильніший термічний вплив, тим більш насиченим і гіршим буде смак. Ступінь обсмажування завжди вказується на етикетці, часто у вигляді зафарбованих зернят.

Світла обсмажування включає кілька ступенів: найслабша (скандинавська), при якій зерна залишаються світлими і нагадують за смаком злакові, більш насичена – американська та міська. В останньому випадку смак зерен набуває легкої кислинки.

Середня обжарка й у французького чи віденського варіантів. Зерна мають темно-коричневий колір, насичений аромат. З них виходить міцний гіркий напій. Таку обсмажування використовують для приготування еспресо.

Сильної обсмажування зазвичай піддають американські сорти (бразильські, кубинський). В результаті дії високих температур у зерні практично не залишається води, а смак і аромат виходять дуже насиченими з яскраво вираженою гіркуватістю. Сюди ж можна віднести і італійське обсмажування. Така кава за смаком на любителя, проте вона відмінно відтіняє своєю присутністю різні композиції.

Як вибрати по упаковці?

По тому, як упаковані зерна, можна скласти уявлення про їх якість. На ринку можна зустріти найрізноманітніші упаковки: паперові, пластикові, фольговані, з клапаном, алюмінієві коробки та ін.

Відразу відбраковуйте папір та пластик. У них кава моментально втрачає свої властивості: у паперовий пакет проникає повітря і аромат швидко випаровується, крізь прозорий пластик проникає світло, що також погіршує якість.

Виробники, які дбають про збереження якості товару, найчастіше пакують зерна у фольговані зсередини пакети з клапаном. Подібні умови дозволяють надовго зберігати вологість, не пропускають світло і надлишки повітря. Ідеальний варіант упаковки – алюмінієві банки: в них зерна, крім іншого, захищені ще й від механічного впливу.

Також звертайте увагу на написи – на них має бути написано все про каву в зернах: про країну, місце збору, висоту проростання, обсмажування тощо. Чим більше інформації про вміст розміщено на упаковці, тим якісніший товар перед вами.

А якщо ви хотіли б спробувати щось нове та незвичне для вас, то рекомендуємо вам елітні сорти для справжніх поціновувачів. Ви можете вибрати каву у зернах на свій смак на сайті “TSA Professional Solutions”(https://tsa.com.ua/catalog/kava-v-zernakh)

Дон Кортез – кава, виготовлена у найкращих традиціях Італії. Зерна Робусти і Арабіки відкриють вам смак, який можуть зробити тільки італійські кавовари.

Зерна MilaGusto відкриють вам досконалий смак справжньої кави.

Принц Нуар – неймовірно смачна кава, яка є результатом майстерності та творчості.

Як вибрати з вигляду зерен?

Придбати зерна в магазинах на вагу – не дуже хороша ідея, оскільки розпаковані, мішки пропускають повітря і аромат видихається. Але якщо вже треба придбати каву на вагу, звертайте увагу на таке:

  • зерна повинні бути однакової форми, розміру, кольору, на дотик бархатисті;
  • якісна кава має приємний насичений запах без домішок гіркості, горілості, гнилі;
  • наявність приємного аромату шоколаду чи алкоголю свідчить, що виробник з допомогою ароматизаторів намагається приховати неякісний товар;
  • неприпустима наявність уламків, плям, колірної неоднорідності, всього, що викликає естетичний дискомфорт, оскільки все це ознаки підмішування більш низькоякісних сортів.

Інші важливі критерії вибору

  • Якщо на упаковці вказана висота росту кавових дерев, то пам’ятайте, чим вона вища, тим якісніше (і дорожче) зерна.
  • Рекомендується купувати каву малими порціями. Як би ретельно ви його не оберігали після розтину, він видихається дуже швидко.
  • Суміші за умови вакуумного пакування можуть зберігати свої якості від 12 до 24 місяців.
  • Намагайтеся купувати продукцію у спеціалізованих магазинах та спеціальних упаковках. Так ви убезпечите себе від покупки низькоякісного товару з високою часткою домішок.

Тепер ви знаєте, як вибрати каву в зернах – ходіть до спеціалізованих магазинів, читайте упаковку, прискіпливо розглядайте зерна!