Як вберегтися від коронавірусу – поради львівського науковця.

Не треба боятися, краще подбайте про свою безпеку – порадила львів’янам, львівський науковець – Світлана Гнатуш – передає Твоя Львівщина, посилаючись на видання: «Діло».

 «Дуже добре, що українські медики вже виявили коронавірус на території України, значить вміють діагностувати збудника, готові допомагати хворим  і не проґавлять небезпеку через некомпетентність. Загалом, можу сказати, що не треба боятися і панікувати перед коронавірусом, варто лише краще дбати про власну безпеку. Тобто, обмежувати перебування поміж людей, якщо є можливість йти пішки і обходитись без проїзду в маршрутці – тоді вперед. А якщо, ви відчули симптоми інфікування (лихоманку, задишку й утруднене дихання) – відразу звертайтеся до лікарів і не наражайте на небезпеку інших!»- зазначає Гнатуш.

Один інфікований може заразити 2-4 людей. Крім того, вірус передається не лише повітряно – крапельним шляхом. Є ризик зараження через дотик, коли людина торкнеться зараженого предмета своєю рукою, а потім тією ж рукою свого рота, носа, чи очей. Також вірус може передаватися через кров, сечу, слину і т.д.  Люди, які перебувають у найбільшій зоні ризику – це медпрацівники.  Вони можуть контактувати з хворими на коронавірус, носіями вірусу, так і з здоровими людьми.

«Найголовніше  у протистоянні з вірусом – це сильний імунітет, особиста гігієна, здорова їжа, та збільшення фізичної дистанції у спілкуванні між людьми. Постарайтеся не наближатись без потреби на відстань ближче двох метрів», –  зі слів Світлани Гнатуш.

«Щодо поширення вірусу у Львові, тут усе залежить від міграції населення і виявлення «нульових» хворих у населених пунктах. Якщо такого пацієнта вчасно ізолювати, то це не призведе  до  масового поширення вірусу», – запевняє Гнатуш. Люди повинні бути свідомими і не наражати на небезпеку своїх близьких і колег. «Робочі подвиги» зараз недоречні.» – зазначила Гнатуш.

Також, на думку науковця, краще не їхати в ті країни, де є високий рівень зараження. І смертність від вірусу, на її думку, невелика, лише : 3%. В той час, як від туберкульозу в Україні щорічно помирає кілька тисяч людей.

«Проте коронавірус набагато швидше поширюється і хворіє набагато більше людей. Крім того, коронавірус уражає клітини нирок і легень. Для людей, у яких слабкий імунітет і є проблеми з цими органами – це вкрай небезпечно.» – зазначає науковець.