Що ми знаємо про крайню північну точку Львівщини?

Північна крайня точка Львівської області лежить поблизу села Пісочне, що у Сокальському районі, де річка Західний Буг розділяє Львівську та Волинську області.

Координати крайньої точки Львівщини на півночі – 24°08′ сх.д. та 50°46′ пн.ш.

По той бік Західного Бугу вже Волинська область. Дерев’яна церква с. Мовники Іваничівського р-ну.
Фото: Rechnoj skitalec (карти google)

Що цікаво, село Пісочне – єдине село, що залишилося у складі України від Холмщини. Населення становить 150 осіб, а площа всього лиш 0,62 квадратних кілометри. Відноситься воно до Тудорковицької сільської ради.

Церква у с. Пісочне. Автор: Юрій Пуківський.

Зазначимо, що до 1917 року село входило до складу Довгобичівської волості Грубешівського повіту Холмської, а ще раніше до 1912 року – Люблінської губернії Російської імперії. У 1917-1918 роках село увійшло до складу Української Народної Республіки. А з 1918 року входило до складу ґміни Довгобичів Грубешівського повіту Польської держави. У 1939 році увійшло до складу новоутвореної Львівської області (Сокальський район). 1945 року територія села разом із землями на захід від Бугу та Солокії знову відійшла до Польщі, правда ненадовго. Повернулося село до складу радянської України 1951 року, внаслідок радянсько-польського обміну ділянками кордону. З того часу входить до складу Сокальського району Львівської області і вже в Незалежній Українській державі!