Школяр записав відео з погрозами про теракт «як у Казані»: за добу його знайшла СБУ

У Харкові 11-класник записав відео у TikTok, пригрозивши влаштувати теракти в школах. Співробітники СБУ оперативно встановили особу хлопця — він каже, що хотів популярності у соціальних мережах.

Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його словами, оперативники спецслужби з’ясували, що невідомий користувач 1 та 2 червня опублікував у TikTok два відео, де заявив, що 5 червня, у день останнього дзвоника, у двох школах Харкова стануться такі ж події, як під час травневого теракту у російській Казані.

Менш ніж за добу кіберфахівці встановили автора відео — ним виявився учень 11-го класу однієї зі шкіл міста, де нібито планувався теракт. За словами співробітників СБУ, повідомлення хлопця були безпідставними. Поліція провела з підлітком профілактичну бесіду. Він визнав свою провину, а відео, за словами хлопця, змонтував заради популярності в соцмережах.

Місцеві ЗМІ оприлюднили відео з вибаченнями школяра.

«Я не хотів нічого поганого, лише хайпу, але обрав дурну ідею для популярності. У майбутньому такого ніколи не повториться, і я нікому не раджу робити хайп на брудних темах», ㅡ сказав він.

У СБУ нагадали, що погроза вчинення терористичного акту є кримінальним злочином, відповідальність за який передбачена ст. 258 Кримінального кодексу України. За це може загрожувати від 5 до 10 років позбавлення волі. Кримінальна відповідальність за вчинення такого злочину настає з 14 років.