У Турківському районі людей кусають гадюки

8 липня близько 11:35 год у с. Верхнє Висоцьке Турківського району отруйна змія вкусила 30-річного місцевого мешканця.

Про це інформує Твоя Турківщина, посилаючись на департамент цивільного захисту Львівської ОДА та головне управління ДСНС України у Львівській області.

Потерпілого чоловіка у стані середнього ступеня важкості госпіталізовано до Турківської центральної районної лікарні з діагнозом – укус змії.

Декілька днів перед тим, 2 липня близько 15:15 год, у с. Лопушанка Турківського району змія вкусила в область правого передпліччя мешканця с. Сянки 1981 року народження. Чоловіка було госпіталізовано у стані середнього ступеня важкості у Турківську ЦРЛ.

Ще раніше, 11 травня, у селі Явора Турківського району отруйна змія вкусила 9-річну дитину на власному подвір’ї.


ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Що робити, якщо вкусила змія?

Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (спричиняє руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм. Після укусу на ураженому місці з’являється болючий набряк із множинними дрібними крововиливами — геморагіями. Отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини: настає загальна слабкість, тиск сильно знижується, виникають головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин і запалення лімфатичних вузлів. Та важливо не панікувати, в Україні дуже рідко трапляються смертельні випадки від укусу змії.

У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні довготривале, постраждалий потребує домедичної допомоги:
– зберігайте спокій та менше рухайтесь;
– пийте багато води;
– на місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;
– зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси або взуття;
– за можливості прийміть 1–2 таблетки ліків від алергії;
– під час транспортування покладіть уражену кінцівку на підвищення;
– за можливості прикладіть до рани лід, загорнутий у тканину;
– не намагайтесь обробляти рану додатково;
– не треба висмоктувати отруту (таким чином збільшується імовірність додаткового зараження, до того ж це небезпечно і для людини, у якої отрута опинилась у роті);
– не накладайте джгут на травму;
– не припікайте рану;
– не вживайте алкоголь.

Головна допомога для постраждалого – медична, тому якнайшвидше доправте його до лікарні.