У Сокільницькій ТГ відреставрують пам’ятку архітектури за кошти обласного бюджету

У вівторок, 16 березня, Львівська обласна рада затвердила перелік заходів, які будуть співфінансувати з обласного бюджету в межах програми “Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки”.

За місяць від часу прийняття самої програми, вдалося збільшити її фінансування – з 22 до 25,15 мільйонів гривень, за рахунок коштів бюджету розвитку Львівщини.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА та прес-службу Львівської обласної ради.


До переліку пам’яток, де будуть проводити реставраційні роботи чи виготовляти проєктно-кошторисну документацію повністю або частково за кошти обласного бюджету, увійшли 30 об’єктів.
Загалом перелік заходів відповідає на кілька завдань п’ятирічної програми, кожне з яких поділено на відповідні заходи.

Серед затвердженого переліку Львівською обласною радою є пам’ятка, яка знаходяться в межах Сокільницької територіальної громади.

— Протиаварійні роботи пам’ятки архітектури національного значення XVIII ст. костелу Всіх Святих в с. Годовиця Львівського району Львівської області (ох.№470) в тому числі виготовлення проєктно-кошторисної документації (характер робіт – реставрація) – 400 000 тис. грн. (Співфінансування – 300 000 тис. грн.)



Перелік об’єктів опрацьовувався представниками комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму спільно з працівниками  департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації.

Позиція голови постійної комісії Львівської обласної ради Івана Щурка полягає в тому, що до формування переліку об’єктів, які мали б реставруватися у 2021 році має застосовуватися виключно експертний підхід.
“Об’єктів є близько 30, передбачено різного типу роботи: виготовлення проєктно-кошторисної документації, науково-пошукові, дослідницькі, реставраційні  роботи, а також  елементи промоції, щоб це був комплексний підхід до збереження  спадщини в регіоні”, – зазначає Іван Щурко.

На думку членів комісії, першочергово треба розподілити кошти бюджету на об’єкти, роботи над котрими частково розпочаті. У процесі реставрації важливо дотримуватися технологій, якщо зупинити виділення коштів і не завершити ремонтні роботи, то виникне  загроза повної руйнації пам’ятки. Пріоритетними також є об’єкти, які перебувають в аварійному стані й щодо яких погоджено умови  співфінансування від громад.