У Радехові відбулась екскурсія “Рідною школою”

У суботу, 11 січня, у приміщенні Українського Народного Дому працівники публічної бібліотеки міста Радехів провели для усіх небайдужих екскурсію музейними кімнатами «Рідної школи».

Про це представники бібліотеки написали на публічній сторінці у соціальній мережі фейсбук.

Розповідь про історію унікального навчального закладу – української народної школи на Радехівщині провела Надія Богданівна Гось. Її розповідь про цей навчальний заклад, який активно працював з 1927 по 1939 рік була цікавою та пізнавальною.

Всі наявні відомості свідчать про те, що народна школа була відкрита завдяки наполегливим зусиллям відомих краян, зокрема священика о. д-ра Володимира Пелліха, адвоката д-ра Ярослава Селезінки та його дружини Неоніли Селезінки, яка була активною громадською діячкою та Головою Союзу Українок на Радехівщині. Дані відомості містяться в архівному та історико-літературному матеріалах про національну школу, існує також підбірка ретросвітлин та музейних експонатів. Ці та інші факти підтверджуються спогадами колишніх учнів «Рідної школи». Багато інформації та документів, краєзнавчих розвідок, систематизованих бібліографічних довідок, тематичних папок-досьє є у фондах публічної бібліотеки. Огляд цих матеріалів провела Ірина Личак.

Приємно також, що у цей Різдвяний період гучно лунали колядки та різдвяні віншування. Не обійшлося й без приємної несподіванки – до музею завітали колядники із сім’ї музикантів – Ілля та пан Степан Гладій.

Таким чудовим та пізнавальним виявився цей січневий день. Усі присутні відчули своє минуле, отримали чуттєві знання та емоційну насолоду. Сподіваємось, подібні екскурсії і минуле рідного краю стануть доброю традицією, адже музей – це не тільки експонати, а як зазначають організатори, музей – це це місце, де зустрічається сьогодення і минуле. Це традиції, звичаї, українська культура й мова живуть, що доповнюють наші знання та збагачують духовність.

До слова, що музейна кімната «Приватна мішана всенародна школа ім. Т.Шевченка «Рідна школа» з українською мовою навчання» була відкрита 1998 року у приміщенні Українського Народного Дому міста Радехів.