У Нацбанку заявили про нормалізацію цін в Україні

У квітні ціни на групу товарів, що подорожчали на фоні карантину, прийшли до нормального рівня. Про це за підсумками першого місяця карантину повідомила перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова у відеозверненні.

ілюстративне фото джерело

Якщо говорити про більш широкий рівень, що маємо з інфляцією. За підсумками березня вона залишилась низькою і становила 2,3% рік до року. Сплеск цін, які ми відмічали після введення карантинних обмежувальних заходів на окремі групи товарів, такі як м’ясо, крупи, засоби медицинського захисту, був пов’язаний з ажіотажним попитом і тимчасовим скороченням пропозиції. Тому сьогодні, в квітні, ми вже бачимо, що ціни прийшли до свого нормального рівня”, – сказала Рожкова.

З її слів, на валютному ринку настрої теж змінились. Заступниця голови НБУ повідомила, що за підсумками двох тижнів квітня Національний банк викупив у резерви близько півмільйона доларів США, сьогодні резерви становлять 25 мрд доларів.

Це майже рівень початку року. Тобто у нас вистачає запасу міцності для того, аби достойно і впевнено пройти ті нові випробування, які ми маємо у зв’язку з карантином і боротьбою із пандемією. Міцність є, але для того щоб ми пройшли з найменшими втратами, нам вкрай необхідна підтримка наших донорів – наших міжнародних партнерів. В першу чергу – МВФ“, – додала Рожкова.

Інформує Твоя Україна посилаючись на ІА UNN