У Львові знову фіксують продаж алкоголю та сигарет неповнолітнім (відео)

На днях було зафіксовано продаж алкоголю та сигарет неповнолітньому у ще двох точках Личаківського та Сихівського районів Львова. Перевірку проводили представники громадських організацій в рамках проекту “Діти України за тверезість”

Спочатку небайдужі до питання продажу легальних наркотиків алкоголю та сигарет зайшли у кіоск поблизу зупинки на вулиці Джорджа Вашингтона. Неповнолітній Тарас попросив продати йому пиво та сигарети і продавець, не перевіряючи документи, відпустила небезпечний товар хлопцю. Дане правопорушення було зафіксовано на відеокамеру.

Перевірці піддався також і кіоск через дорогу, де спеціалізуються на продажі пива та вина. І знову неповнолітньому хлопцю відпустили алкоголь. До того ж хлопець запитував про міцність і поради щодо його “споживання”. Та продавця це не змусило перевірити документи і він продав алкогольний глінтвейн. Даний факт також був зафіксований на відеокамеру.

«В другому випадку ми зайшли в точку, в якій продавався глінтвейн, «наливайка» така, я спитав продавця чи продасть він мені глінтвейн. Він сказав «так, спокійно». Я спитав, чи є там 5% алкоголю, він відповів: є і 12% і більше, спокійно», — розповідає неповнолітній активіст Тарас.

Місце, де продають отруту дітям, зазвичай обирають після скарг мешканців. «Обрали цей район, бо півроку тому тут була така ситуація, коли діти зі школи з цього району отруїлись алкоголем і потрапили на лікарняні ліжка», — каже голова Руху “Твереза Україна” Зіновій Станішевський.

Під час рейду серед відвідувачів магазину виявився легендарний гравець «Карпат» Степан Юрчишин. Ветеран теж за тверезість. «Моє побажання, щоб молодим, все-таки малолітнім дітям не можна продавати і не треба», — сказав журналістам Степан Юрчишин.

Про факти продажу алкоголю та сигарет неповнолітньому було повідомлено поліцію, яка після прибуття на місце почала з’ясовувати обставини події, особи продавця та неповнолітнього і відбирати пояснення. Як виявилось, магазини хоч і розміщені через дорогу один від одного, але територіально це вже два різних райони – Личаківський та Сихівський. Саме тому обидва випадки оформляли представники різних райвідділів.

В результаті на порушників було складено по два адмінпротоколи за ст. 156 ч. 2 КУпАП (за алкоголь і сигарети). За таке порушення продавцям загрожує штраф від 1700 гривень до майже 6800 гривень. Рішення буде приймати адміністративна комісія за місцем проживання працівників, які здійснювали продаж. Для підприємців покарання ще більше, крім того вони можуть бути позбавлені ліцензії на право продажу підакцизних товарів.

Зазначимо, в рамках проекту “Діти України за Тверезість” проведено вже понад 80 рейдів, на яких були зафіксовані правопорушення у сфері торгівлі алкоголем та сигаретами неповнолітнім. Близько половини підприємців вже заплатили штраф, деякі магазини після цього взагалі перестали торгувати алкоголем.