У Кам’янці-Бузькій запланована конференція, присвячена Струмиловому рукописному Євангеліє 1411 року

Проведення наукової конференція заплановано на 14 лютого 2020 року у місті Кам’янка-Бузька.

Про це повідомляє Твоя Львівщина, посилаючись на офіційний сайт Кам’янка-Бузької міської ради.

З ініціативою провести конференцію, присвячену Кам’янецько-Струмиловій Євангелії 1411 року, виступила Кам’янка-Бузька міська рада. 23 січня відбулась зустріч, де заступник міського голови Ковалюк Б.С. та директор комунальної бібліотеки Івашків В.О. повідомили директора Львівської Національної наукової бібліотеки ім. В.Стефаника та директора Львівського Національного музею ім. Андрея Шептицького про такий намір. Саме тоді й запросили науковців та узгодили дату і формат конференції за їх участю.

Керівники Львівських Національних закладів погодились і загалом виявили неабияку зацікавленість до ініціативи проведення такого історико-духовного заходу.

Тепер чекаємо на детальнішу інформацію щодо самої конференції.

Зазначимо, Струмилівське Євангеліє-апракос було написане у 1411 р. Про це свідчить запис, зроблений скриптором на останній сторінці “От рож. Господа Бога і Спаса нашего Ісуса Христа 1411 сописася сія книга глаголемая Євангеліє тетр в богоспасаємім місті Каменці Стромилові, многогрішнем і недосном Тимофеєм Павловичем. Отці честнії читающе сія книгу Бога ради ісправляйте где бим міл приписати строкою іли словом. Неписа Дух, ні Ангел, но грішна і бренна рука. Чтіте отци честнії, а мене грішнаго не клиніте. Слава совершителю Христу Богу давшему по началі і конець. Амінь. Владичице приїми молитви раб своїх ізбави нас от всякоя нужда і скорьби”.

Рукопис, який цілком зберігся, був напряму пов’язаний з історією міста, що здавна знаходилось на перехресті Галичини й Волині. Тому такі наукові конференції буде важливі і мають велику вагу.