У громадах Львівщини реалізують 8 проєктів соціальної дії за підтримки Британської Ради

Британська Рада спільно з Європейською Комісією, в межах проєкту “Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості” (SC3), національним партнером громадською організацією “Молодіжна платформа” та локальним партнером Львівським обласним молодіжним центром завершили обласний пітчинг проєктів соціальної дії та визначили переможців на Львівщині.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на пресслужби Львівської ОДА.

Після громадського голосування, яке тривало 7 днів, учасники презентували 20 проєктів перед комісією, що складалася з представників Британської ради, ГО “Молодіжна платформа”, Львівської ОДА та Львівського обласного молодіжного центру.  

Бали, які поставили проєкту журі, були поєднані з балами, які проєкт отримав від громадського голосування (у відношенні 70% та 30% голосів відповідно). Проєкти, що не пройшли конкурсний відбір, отримають зворотний зв’язок щодо покращення їхньої ідеї проєкту соціальної дії, що допоможе запровадити його в майбутньому.


Переможцями стали 8 проєктів на Львівщині, які отримають співфінансування від Британської Ради у розмірі до 35 тис. грн, серед яких:


Проєкт підтримки для малозабезпечених “Helpbox”(Оброшинська ТГ)

Оброшинська громада є  молодою громадою, що була утворена восени 2020 року. До моменту створення ТГ соціальна робота проводилась силами районного відділу соціального захисту, в якого бракувало ресурсів, щоб охопити всіх потребуючих. Після створення ТГ функції соціального захисту були передані місцевому відділу соціальної роботи, що дало початок активній співпраці волонтерів та громадських організацій з місцевою владою.
Мета проєкту – поглибити співпрацю з місцевим відділом соціальної роботи шляхом закупівлі та встановлення двох боксів для збору вживаного одягу та 30 ящиків для збору продуктів харчування довготривалого зберігання. Плануємо формувати соціальні набори та разом з відділом соціальної роботи забезпечувати ними соціально-вразливі верстви населення.


БібліоРозділля (смт. Розділ, Новороздільська ТГ)

У селищі Розділ та селі Березина немає бібліотеки для дітей. У дітей шкільного віку немає місця для проведення дозвілля у позаурочний час, вони не мають чим зайнятися.
Мета проєкту – створити креативний простір на базі бібліотеки в приміщенні школи селища Розділ для дітей 7–17 років задля проведення їх якісного дозвілля: читання, зустрічей та майстер-класів.


Сокальський велопаркінг (м. Сокаль, Сокальська ТГ)

У м. Сокаль велика кількість людей використовують велосипед як засіб пересування, але облаштованих місць для паркування велосипедів не вистачає. Це створює незручності як для самих велосипедистів, так і для пішоходів, оскільки власники велосипедів змушені паркувати велосипеди де прийдеться. Моніторинг показав, що адекватна кількість паркомісць – хоча би 50 паркомісць у соціально важливих місцях. Ще однією важливою проблемою є те, що велосипед, який припаркований неправильно, може стати легкою здобиччю злочинців. 
Мета проєкту – встановити велопарковки та провести серію вело-заходів, щоб забезпечити велосипедистам можливість зручно та безпечно паркувати велосипеди, популяризувати використання еко-транспорту на території міста Сокаль та між його жителями.


Швидше, вище, сильніше! (c. Хлопчиці, Рудківська ТГ)

У центрі села Хлопчиці є майданчик із тренажерами. Проте цим майданчиком майже не користуються, бо він знаходиться у неналежному стані – поламана огорожа, з якої стирчать дроти, відсутність твердого покриття.
Мета проєкту – створити безпечне, комфортне і зручне середовище для занять на тренажерах для різновікової молоді сіл Хлопчиці та Долобів шляхом впорядкування його території та проведенням показових навчально-тренувальних занять на тренажерному майданчику задля популяризації спорту та фізичної активності. 


Соціальна крамниця-майстерня “Надія” (м. Дрогобич, Дрогобицька ТГ)

Дрогобицьке добровільне товариство захисту дітей-інвалідів “Надія” працює з дітьми та молоддю з інвалідністю різних вікових категорій. Для успішної соціалізації молодим людям потрібна трудотерапія, але реалізувати себе в праці не завжди виходить. Через це, як правило, вони  залишаються в самоізоляції, переживають депресивні стани.
Для часткового подолання цієї ситуації в Дрогобицькому добровільному товаристві захисту дітей та молоді з інвалідністю “Надія” були створені майстерні, де започатковано виготовлення свічок, мила, еко-сумок та іншої сувенірної продукції і вони успішно працюють. Але немає системної можливості для реалізації виробленого.
Тому мета проєкту – створити умови для зайнятості молодих людей з інвалідністю, їх соціалізації та реалізації продукції, виготовленої у майстерні громадської організації.


Танцювальний зал “Барвінок” (с. Скоморохи, Сокальська ТГ)

Народний аматорський хореографічний колектив “Барвінок” – це багаторазовий учасник та переможець обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Але немає змоги створити повноцінний, комфортний танцювальний зал для нього. Наявне приміщення, де проводить репетиції колектив, потребує ремонтних робіт, встановлення опалення, закупівлі та встановлення хореографічних станків та дзеркал. 
Мета проєкту – сприяти професійним заняттям хореографією дітей та молоді сіл Скоморохи, Перетоки, Ромош, шляхом створення танцювального залу для хореографічного колективу “Барвінок”.


Молодіжний простір “ДоброСин” (с. Добросин, Добросинсько-Магерівська ТГ)

У селі Добросин проживає близько 500 молодих людей віком 14–35 років, окрім того є близько 100 молодих сімей з дітьми. Молоді необхідно створити умови для якісного та ефективного дозвілля –  не тільки в соцмережах та барах, а й у місці, де вони можуть займатись особистісним розвитком. 
Мета проєкту – створити молодіжний простір у селі Добросин для розвитку молодіжної активності, залучення молоді до волонтерства, розвитку soft skills сільської молоді віком 14-35 років.


Побут(и)тут – культурний центр в селі (смт. Підкамінь, Підкамінська ТГ)

Сільські діти після школи не мають сучасного культурного дозвілля. Діти бігають в закинуте приміщення на території школи, розбивають шиби, не мають місця, де можна прийти посидіти, пограти в настільні ігри і дізнатись щось нове. Основною проблемою є те, що ми не маємо незалежного місця для проведення наших заходів. Ми хочемо працювати вільно і незалежно разом із нашою громадою.
Мета проєкту – створити культурно-туристичний центр для проведення якісного дозвілля учнівської молоді та позитивних змін громади села Підкаменя протягом літа 2021.