У віці 102 роки померла підпільниця ОУН з Львівщини

У вівторок, 13 вересня, померла підпільниця ОУН, медсестра УПА Катерина Данів-Гаврилів на псевдо Зелена. Жінці було 102 роки.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Івано-Франківської станиці братства ОУН-УПА, інформує Твоя Львівщина.


Відомо, що Катерина народилася у селі Труханів (нині Львівська область) у робітничій багатодітній родині. Закінчила місцеву сільську школу. У 1936 році поїхала до своєї сестри у Варшаву на заробітки. У 1939 вступила у Варшавський гурток ОУН. Через два роки Катерина переїхала до Львова.

У підпіллі працювала машиністкою окружного провідника ОУН (б) у Стрию. Катерина виготовляла листівки, вела архів проводу, переносила естафети. Закінчила курси садівників. Також закінчила агрономічну школу при монастирі сестер ЧСВВ у селі Підмихайлівці (нині Івано-Франківська область).


Світлина – СУСПІЛЬНЕ

З 1943 Катерина Данів – у підпіллі Української народної самооборони, а згодом — Української повстанської армії. У 1944 році жінка закінчила медичні курси та очолювала мережу Українського Червоного Хреста. Через рік пройшла додаткові хірургічні курси. Підпільниця організовувала медичні курси у сотні УПА Вікторія. 

«Планувала одружитися із районним провідником Жидачівщини Іваном Федівим на псевдо Іскра, Роман, але наречений загинув у день весілля 11 березня 1945. На початку 1947 року переїхала у Сколівський район. Щоб уникнути арешту, часто змінювала місце проживання. У 1950 вийшла заміж за сільського учителя Михайла Гавриліва», — йдеться у дописі.

Після весілля сім’я переїхала у Болехів на Івано-Франківщині. У них народилися троє дітей: Любомир, Зіновій та Уляна. У містечку 20 років Катерина працювала полірувальницею на місцевому лісокомбінаті.

Зазначимо, 11 серпня Катерина Данів-Гаврилів відзначила 102 роки.