Унікальний дерев’яний бойківський храм переміг у конкурсі Вікіпедії (ВІДЕО)

Львів’янин Ігор Мартинів здобув перемогу у номінації Відео у всеукраїнському конкурсі «Вікі любить пам’ятки». У відеоролику «Панорами з неба» відзнято дерев’яну церкву Святого Дмитра та краєвиди у карпатському селі Матків Козівської ОТГ на Львівщині. Церква споруджена у 1838 році і належить до переліку пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомили у ZAXID.NET, інформує Твоя Львівщина.

Автор відео розповів, що до Маткова він потрапив у травні 2020 року під час зйомок проморолика про Львівщину. Одразу вирішив, що про це місце зробить окреме відео для свого YouTube-каналу.

«Відео було зроблено для сайту Збруч, де я веду рубрику Пам’ятки Галичини. Також я уже третій рік веду власний YouTube-канал, знімаю в основному відео з дрона. Це відео вирішив подати на конкурс, бо добре вийшло. Було гарне світло, гарні краєвиди, Карпати», – ділиться Ігор Мартинів.

Церемонія нагородження відбулася у неділю, 7 лютого. Цьогоріч вона проходила в Zoom. Проте, за словами переможція, наразі він не знає, якою буде нагорода за перемогу в конкурсі. «Організатори конкурсу до останнього тримають призи в секреті. Але сподіваюся, це буде щось корисне, що допоможе робити більше якісного контенту», – пояснив Ігор Мартинів.

Ще одне відео Ігоря про палац Бруницьких у смт Великий Любінь зайняло другу сходинку. А третє місце зайняло відео Кирила Венцеславського про музей просто неба в Пирогово.

Загалом цьогоріч на конкурс надійшло майже 80 відео. Минулоріч їх було всього 30. До журі спеціальної номінації увійшли: Олександр Гаврик (телеоператор, режисер монтажу, вікіпедист), Яна Тимошенко (історик, краєзнавець, громадська діячка), Назар Токар (відеоблогер, адміністратор Української Вікіпедії).

Відео Ігора Мартиніва

Дерев’яна церква Собору Пресвятої Богородиці (св. Дмитра) у с. Матків споруджена у 1838 році. Розташована на невисокому пагорбі в центральній частині села у долині річки Стрий. Будували храм майстри Іван Мельникович та Василь Іваникович. 21 червня 2013 року церкву разом із іншими дерев’яними храмами карпатського регіону внесли у список світової спадщини ЮНЕСКО. У 1939 році перед війною храм відремонтували. Проте потім він понад 40 років був зачинений. У 1989 році його відкрили і освятили на честь св. Дмитра. Влітку 2010 блискавка влучила в церкву. Вона зайнялася, однак від знищення пам’ятку врятувала автоматична протипожежна система. Поруч із церквою розташована дерев’яна дзвіниця, яка збудована у 1924 році майстром Михайлом Векличем.