Українці з 1 березня їздитимуть до Росії лише за закордонними паспортами

Якщо раніше до Росії українці могли потрапити за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження, то з 1 березня — лише за закордонними паспортами. Про це пише Твоя Україна посилаючись на повідомлення Державної прикордонної служби.

Водночас українці, які раніше виїхали до Росії за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження (для дітей до 16 років), зможуть повернутися в Україну за цими ж документами.

У службі вважають, що зміни вплинуть на швидкість проходження кордону та допоможуть запобігти використанню фальшивих внутрішніх паспортів та свідоцтв про народження.

«Зменшиться ймовірність незаконних вивезень неповнолітніх українців за кордон, адже відсутність фото на свідоцтвах про народження не дає можливість встановити приналежність документа конкретній дитині», — йдеться у повідомленні ДПСУ.

Також у службі наголосили: “Громадянам України, які після 1 березня планують перетинати українсько-російський кордон, Державна прикордонна служба рекомендує завчасно подбати про підготовку документів, щоб не мати зайвих клопотів під час прикордонного контролю… Не варто розглядати це повідомлення як рекомендацію відвідати Російську Федерацію. Адже паспорт громадянина України для виїзду за кордон дає можливість безвізово відвідати чимало країн. Та й часу на виготовлення закордонного паспорта, якщо ви його досі не отримували, залишилося не так багато”.

Нагадаємо, що відповідне рішення ухвалив Кабмін у грудні 2019 року.