Українців штрафуватимуть за неносіння маски: Кабмін встановив штрафи

Кабмін встановив штрафи для фізичних та юридичних осіб за перебування громадян у суспільних будівлях і громадському транспорті без захисних масок.

Про це під час брифінгу 2 липня повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

Кабінет міністрів пропонує штрафувати фізичних осіб за неносіння масок на суму від 170 до 255 гривень.

“Штрафи, які передбаченні законопроєктом для фізичних осіб будуть складати від 170 до 255 гривень. Так і для юридичних осіб, для власників закладів харчування, спортивних закладів, магазинів. Якщо вони не дотримуються карантинних вимог, то для них штраф буде складати від 3 400 грн до 5 100 грн”, – зазначив Степанов.

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, 1 липня.

Пропозицію про введення санкції озвучив міністр юстиції Денис Малюська. Члени уряду підтримали його одноголосно.

“Штрафи великі. Для фізичних осіб штрафи порівняно невеликі – по суті йде навіть трішки зменшення штрафів, ніж зараз передбачено загальними правилами карантину. Для юридичних осіб суми великі – від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян”, – сказав Малюська.

Відтак, сума штрафу складе від 3400 грн до 5100. 

Кабінет міністрів схвалив проект закону, яким встановлюється спеціальна відповідальність за неносіння масок громадянами.

“Законопроект встановлює спеціальну відповідальність за неносіння масок громадянами України. Відповідальність буде передбачена в Кодексі про адміністративні правопорушення та окремо – відповідальність юридичних осіб – власників відповідних будинків, споруд, громадського транспорту під час перебування громадян, які зобов’язані пропускати таких громадян у приміщення лише за наявності відповідних масок. Встановлюємо відповідальність за це”, – заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Для фізичних осіб штрафи не великі, а для юридичних – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 тис. 400 грн до 5 тис. 100 грн)

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада ввела штрафи за порушення карантину. За порушення правил та норм санітарної гігієни передбачено штраф від 17 тисяч до 34 тисяч гривень. Для посадових осіб — від 34 до 170 тисяч.