Тариф на електроенергію в Україні змінили: у Кабміні озвучили нові ціни

В Україні тариф на електроенергію для тих, хто споживає до 250 кВтгод на місяць, знизять до 1,44 грн. Водночас для інших ціна залишиться на рівні 1,68 грн за кВтгод.

Про це на засіданні Кабміну 11 серпня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. “Рішення розроблено за підтримки президента Володимира Зеленського і набуде чинності з 1 жовтня 2021-го”, – сказав прем’єр.

Засідання транслювалося на офіційному каналі уряду в YouTube.

Населення споживає лише 30% виробленого струму. Все інше йде на промисловість, зокрема і на комунальні підприємства. Раніше низькі ціни на струм для приватних споживачів компенсувалися високими цінами для промисловості. Тому є побоювання, що і зараз із падінням цін для населення тарифи для промисловості можуть додатково зрости.

За словами експерта аналітичного центру Асоціації міст України Олега Гарніка, тоді фактично, економії не буде: “Якщо в одному місці тарифи зменшуються, ми розуміємо, що в іншому місці вони можуть рости.

Населення отримує більш низький тариф на електрику, але змушене буде покривати більш високі тарифи за струм, які закладені у вартість інших комунальних послуг”.

Ще один момент. Якщо підприємствам енергосектору з якоїсь причини не вистачить грошей, щоб компенсувати тарифи, зниження цін у перспективі може загрожувати їм фінансовими втратами, каже Попенко: “Щоб не вийшло так, що ми знову держструктури заженемо в збитки: і” Енергоатом”, і “Укренерго”, і всіх інших”.