Славському повернуть історичну назву

29 травня депутати Славської об’єднаної територіальної громади одноголосно ухвалили рішення про перейменування селища зі Славське на Славсько.

Про це інформує Твоя Сколівщина, посилаючись на Славську селищну раду.

Одним із питань порядку денного було питання про повернення Славську історичної назви. Ініціатором перейменування виступила депутатка Славської ОТГ Наталія Улинець. В результаті за перейменування депутати проголосували одноголосно.

У дописі на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook п. Наталія зазначила: “Повертаємо історичну і рідну назву СлавськО. Перші офіційні кроки зроблено сьогодні. Далі – рішення за Обласною та Верховною радами”.

Фото: RestLib

Історична довідка

Український історик Венедикт Площанський особливо наголошує на давнє походження Славська: «Славсько,— пише він,— село старовинне, положене на давнім шляху з Галича (через Синєвідсько) до Угорщини».

Що ж до походження назви села та річки Славки, найбільш ймовірно, що вона походить від прізвиська «славні», яке отримали у населення навколишніх місць за їх участь у походах дружинники князя Святослава Володимировича, вбитого над Опором між Сколем і Гребеновим під час князівських міжусобиць (в 1015 році). За переказами, що передаються тут з покоління в покоління, дружинники князя Святослава, котрі залишилися в живих, не повернулися в рідні місця, а оселилися в горах над Опором, зокрема біля впадіння в нього річки Славки.

Вперше в документальних джерелах Славсько згадується з 1483 року як вже існуюче поселення.