Рада заборонила пластикові пакети в Україні: деталі закону і як будуть штрафувати

Закон пропонує запровадити механізми стимулювання розвитку виробництва біорозчинність пластикових пакетів, а також ввести відповідальність за порушення вимог в сфері поширення пакетів.

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, яким пропонується запровадити механізми стимулювання розвитку виробництва біорозчинність пластикових пакетів, а також ввести відповідальність за порушення вимог в сфері поширення пакетів.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2051-1 проголосували 297 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, він передбачає заборону поширення пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства товщиною до 50 мкм з 1 січня 2022 року.

Як за пакети будуть карати


З 1 січня 2022 за поширення ненормативних пластикових пакетів можна буде отримати штраф 1700 – 3400 грн за перше порушення і 3400 – 8500 за повторне.

Суб’єктів господарювання, які поширюють пластикові пакети, за введення в оману споживача шляхом пропозиції оксоразлагающегося (оксобіоразлагающегося) пакета під виглядом біоразлагающейся пакетів або іншим чином, будуть штрафувати на суму в розмірі від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-4250 грн ), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке вже було накладено штраф, – у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Працівників суб’єктів господарювання за схиляння споживачів до покупки пластикових пакетів будуть штрафувати на суму в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке вже було накладено штраф, – у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Одночасно з накладенням штрафу центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері державного контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, приймає рішення про конфіскацію пластикових пакетів, які не відповідають вимогам законодавства. Утилізація конфіскованих пластикових пакетів здійснюється за рахунок суб’єкта поширення », – сказано в законопроекті.

Які пластикові пакети забороняється використовувати:

  • надлегкі пластикові пакети;
  • легкі пластикові пакети товщиною до 50 мкм;
  • оксоразлагаемие (оксобіоразлагаемие) пластикові пакети.

При цьому обмеження не поширюються на біорозкладні пластикові пакети і надлегкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для упаковки і (або ) транспортування свіжої риби та м’яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які поширюються в об’єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки.

Також передбачається заборона з 1 січня 2022 року поширення оксоразлагаемих (оксобіоразлагаемих) пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства, заборона відміни споживачів до покупки пластикових пакетів, стимулювання виробництва біорозкладаних пластикових пакетів і встановлення відповідальності за порушення положень закону.

Крім того, передбачається обов’язкове маркування біорозкладаних пластикових пакетів відповідно національним стандартам.