Призначили відповідального за переговори з країнами, які чекають заробітчан

Переговори з країнами, які хочуть залучити українців до сезонних робіт, буде вести віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко.

Про це повідомляє “Європейська правда“, віцепрем’єр Пристайко сказав в інтерв’ю сайту “Сегодня”. Інформує Твоя Україна посилаючись на Українська правда.

Сьогодні прем’єр-міністр уповноважив мене займатися цим питанням з конкретними країнами про організовані поїздки. Ми зараз намагаємося визначити, як організовано дати таку можливість людям, які хочуть працювати за кордоном. Цих людей цінують за кордоном, своїм сім’ям в Україні вони приносять дохід”, – сказав Пристайко.

За словами віцепрем’єра, в уряді б хотіли, щоб ці люди залишилися в Україні і зробили “внесок в економіку країни, наприклад, побудувавши свої ферми”.

Державі ці люди дуже потрібні. Вони гнучкі, активні, готові виїхати за тисячі кілометрів від рідної домівки, щоб заробляти. Адже ми ж не Радянський Союз, ми не можемо їх тримати насильно“, – сказав він.

Пристайко повторив позицію уряду про те, що немає ніякої мови про будь-які заборони на виїзд, і заявив, що чартери для сезонних працівників будуть організовуватися постійно.

ілюстративне фото джерело

Однак, за його словами, важливо зрозуміти різницю між заробітчанами, які постійно неорганізовано перетинають український кордон, чим посилюють ризики загрози нового спалаху коронавірусу, і сезонними робітниками, які їдуть за кордон на 3-6 місяців з виконанням умов обсервації і вимог безпеки.

“Ви ж бачите, які області постраждали від коронавірусу найбільше. Давайте говорити чесно – це області вздовж кордону. Тому, одна справа, коли ми говоримо про сезонних працівників, які їдуть на сезонні роботи на 3-6 місяців, маючи медичну страховку, гідну зарплату, форми і умови роботи, і роблять це не перший рік. Щодо таких робітників ми продовжуємо вести переговори з конкретними країнами і будемо забезпечувати цю організовану сезонну роботу”, – заявив він.

Віцепрем’єр зазначив, що в Фінляндії сезонні робітники, які туди приїжджають, “проходять обов’язкову обсервацію, яку оплачує уряд або компанії, які їх наймають”.

Кабінет міністрів заявив, що розглядатиме окремо кожен запит щодо сезонних працівників з України і прийматиме рішення виходячи з поточної епідемічної ситуації.