Президенти України: громадяни визначили найкращого і найгіршого

Українці під час опитування соціологічної групи “Рейтинг” назвали найкращого та найгіршого президентів України, а також охарактеризували їхнє правління.

20% опитаних назвали найкращим президентом Леоніда Кучму, 16% віддали свої симпатії Володимиру Зеленському. 13% вважають, що найкращим був Леонід Кравчук, 12% – Петро Порошенко, 9% – Віктор Янукович.

Найменше симпатиків – 6% – виявилося у Віктора Ющенка.

Водночас 14% опитаних відповіли, що жодного з шести президентів не можна вважати найкращим, ще 10% – не змогли відповісти на це питання.

Правління Кучми та Зеленського опитані характеризували переважно як епоху розвитку – 41% та 33% відповідно. Водночас 26% охарактеризували правління Зеленського як занепад.

49% оцінили правління Порошенка як занепад, 27% мають протилежну думку і назвали його правління періодом розвитку.

36% українців оцінили правління Віктора Ющенка як застій, ще 35% – як занепад.

Опитування проводилося 12-13 травня серед 3000 респондентів в усіх регіонах України, окрім непідконтрольних уряду районів Донбасу та анексованого Криму. Похибка не перевищує 1,8%.

Зеленський зберіг довіру більшості

Третина опитаних оцінили перший рік президента Зеленського на відмінно або добре, майже 40% – на задовільно, близько третини вважають цей рік жахливим. Найбільше незадоволені Зеленським мешканці східних регіонів, люди похилого віку, виборці ОПЗЖ та Петра Порошенка.

Володимиру Зеленському, згідно з опитуванням, продовжують довіряти 57% українців, 37% йому не довіряють. Також 33,8% серед усіх опитаних готові його підтримати на президентських виборах, а найближчих конкурентів Зеленського- Юрія Бойка та Петра Порошенка – готові підтримати 12% та 11,5% відповідно.

У прем’єра Дениса Шмигаля рейтинг набагато гірший, ніж в президента Зеленського – лише 14% довіряють йому, 39% не довіряють, а 36% не знають про існування такої людини.