Пожежі в Сибіру вийшли з-під контролю: військові, які боролися з вогнем, кинуті у бої проти України – Independent

Всього з березня в РФ виникло до 800 лісових пожеж.

Про це пише obozrevatel

Лісові пожежі в російському Сибіру вийшли з-під контролю, оскільки військові підрозділи, які займаються їх ліквідацією, були перекинуті на війну в Україні. Наразі охоплена вогнем площа в країні вже вдвічі більша, ніж у квітні 2021 року.

Про це пише Independent, посилаючись на Грінпіс Росії. Зазначається, що потужні пожежі стають дедалі частішим явищем у регіоні з весни до осені.

Видання зазначає, що оскільки пожежі викидають величезну кількість вуглекислого газу в атмосферу Арктики, вони є однією з основних причин занепокоєння зміною клімату. Вчені неодноразово говорили, що їх треба гасити якнайшвидше.

“Оскільки для великих пожеж часто потрібна військова авіація, щоб виявляти і перевіряти звіти з супутників, а також боротися з пожежами у Сибіру, сумнівно, що ці сили будуть доступні навіть влітку, якщо війна продовжиться. Значить, або пожеж буде більше… або ці літаки і особовий склад відведуть із Західного фронту і привезуть до Сибіру”, – зазначила дослідник клімату з Університету Майамі Джессіка Маккарті.

Зазначається, що лісові пожежі в Сибіру особливо тривожні через те, що призводять до відтавання вічної мерзлоти, що призводить до викиду в атмосферу вуглекислого газу і метану. Останній, зокрема, має особливо сильний парниковий тепловий вплив у короткостроковій перспективі. Під час “стійкої теплової хвилі” в Сибіру минулого літа температура повітря в районі Полярного кола досягла рекордних 48 градусів за Цельсієм.