Петиція про відставку Зеленського за порушення закону набрала понад 25000 голосів

Петиція на сайті президента України про відставку Володимира Зеленського в разі порушення ним закону, як він свого часу й обіцяв, набрала необхідні для її розгляду голоси – понад 25 тисяч.

Петиція була оприлюднена 8 липня і набрала підписи, необхідні для її обов’язкового розгляду, менш ніж за 10 днів проти необхідних трьох місяців.

«Ми, що підписалися нижче, закликаємо президента Володимира Зеленського виконати свою передвиборчу обіцянку і подати у відставку з посади президента України через порушення Закону! 18 квітня 2019 року у програмі «Право на владу» кандидат у президенти Володимир Зеленський пообіцяв подати у відставку, якщо порушить закон. Цим він обнадіяв і здобув підтримку 73% виборців у другому турі, який пройшов лише через 4 дні після тієї заяви. 7 липня 2020 року президент Володимир Зеленський признався, що не задекларував 5,1 млн грн доходів від погашення ОВДП і цим порушив Закон «Про запобігання корупції». Звертаємося до пана президента із закликом дотримувати слова і подати у відставку, або визнати, що за 4 дні до другого туру 18 квітня 2019 року він збрехав своїм виборцям. Володимир Олександрович неодноразово підкреслював, що відрізняється від старих політиків. Ми хочемо побачити підтвердження цим гучним заявам. Якщо пообіцяв – то іди!», – йдеться в тексті петиції.

Нагадаємо, що 18 квітня 2019 року тоді ще кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський заявив в ефірі передачі «Право на владу» телеканалу «1+1», що якщо його викриють на тіньових схемах збагачення, він готовий скласти повноваження. «Якщо порушу закон, то піду (у відставку) сам», – заявив він.

7 липня 2020 року прес-служба президента повідомила, що Володимир Зеленський особисто проінформував Національне агентство з питань запобігання корупції про порушення ним законодавства у зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни в майновому стані. Наступного дня НАЗК повідомило, що вручило президентові два протоколи про адміністративне порушення в зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни у майновому стані і що матеріали про це будуть передані до суду.

Тоді ж низка діячів наголошували, що Зеленський порушив закон про запобігання корупції, коли не задекларував суттєві зміни свого майнового стану, і тому має виконати власну обіцянку виборцям і піти з посади.