На Турківщині збудують рибохід

На території Явірської сільської ради Турківського району планують розміщення та експлуатацію гідротехнічної рибопропускної споруди в створі водоскидної греблі Явірської МГЕС (малої гідроелектростанції).

Про це інформує Твоя Львівщина, посилаючись на Львівську ОДА.

18 березня з’явилось розпорядження голова ОДА №176/0/5-20, згідно якого ТОВ “ЕНЕРГОІНВЕСТ” надали дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на території Явірської сільської ради Турківського району для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування гідротехнічної рибопропускної споруди в створі водоскидної греблі Явірської МГЕС.

Рибохід планують спорудити з метою забезпечення безперешкодного проходження нерестуючої риби через водозливну греблю Явірської МГЕС задля відтворення промислових, рідкісних та зникаючих видів риб.

Фото: Львівська обласна державна адміністрація

Основним призначенням водозливної греблі на р. Стрий є забезпечення напору води на Явірську ГЕС, пропуск паводкових вод та льодоходу, а щорічні скиди води в період нересту призводять до розмивання берегів та руйнування підводної частини водозливної греблі.

Відтак, будівництво рибоходу повинне усунути екологічні ризики та зменшити негативний вплив на довкілля.