На Тернопільщині відкрили перший ринок в умовах карантину

На Тернопільщині відновлюють роботу продовольчі ринки. Перший запрацював у Бережанах, послабити карантин у такий спосіб готуються і в Чорткові.

У Бережанах – жодного інфікованого коронавірусом.

Як повідомив телеканал UA:Тернопіль, у Бережанах продуктовий ринок запрацював 5 травня. Тут відченені приблизно 15 магазинів-відділень, де продають овочі, фрукти, молочні продукти й насіння.

– На вході до ринку всім вимірюють температуру, є антисептики. Дезінфікують прилавки кожні 3 години. Продавці працюють на відстані близько трьох метрів один від одного і загороджені прозорою плівкою. Вони в масках і рукавичках. Покупців також пропускають лише в масках, – розповів міський голова Бережан Володимир Музичка.

Станом на 6 травня у Бережанах не виявили жодного інфікованого коронавірусом. Діагноз підтвердили лише в трьох жителів району.

У діяльності ринку виявили недоліки:

– Через недоліки в роботі ринку фахівці управління Держпродспоживслужби рекомендували його директорові посилити заходи безпеки, – зазначили у службі.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець наголосив, що однією з вимог Постанови Головного санітарного лікаря № 14 у місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках є допуск працівників лише в медичних масках або респіраторах, проходження температурного скринінгу, наявність диспансерів з антисептиками й захисні екрани між продавцями і покупцями із плівки або пластику.

Посилений контроль та дослідження продукції здійснюватиме і лабораторія ветсанекспертизи.

Важливою умовою дозволу на роботу є відсутність стихійної торгівлі на прилеглій території.

– Якщо ця вимога не буде усунена, представники Держспоживслужби, які щодня здійснюють позапланову перевірку роботи ринку в умовах карантину, складуть адмінпротокол на керівництво, – наголосили у службі.

Також, від сьогодні у Чорткові відкриють м’ясний павільйон.

У Чорткові оперативний штаб з 6 травня й до кінця карантину дозволив продовжити графік роботи продуктових магазинів до 21:00.

Із 7 травня планують відкрити Чортківський госпрозрахунковий ринок райСТ і м’ясний павільйон.

За словами міського голови Володимира Шматька, підприємці протягом кількох днів приводили свої робочі місця у відповідність до санітарних вимог.

Кожному відвідувачу ринку на вході мірятимуть температуру, вимагатимуть продезінфікувати руки, щотри години приміщення зачинятимуть на дезінфекцію. У Чортківській громаді пом’якшили карантин

У Чортківській громаді пом’якшили карантин. На засіданні оперативного штабу по боротьбі із коронавірусом на території Чортківської громади пом’якшили карантинні заходи та надали дозвіл на роботу в окремих сферах. Від 6 травня, і до кінця карантину продовжено графік роботи продуктових магазинів до 21:00. А з четверга відкриється Чортківський госпрозрахунковий ринок РайСТ та м’ясний павільйон. Підприємці протягом кількох днів приводили у відповідність до санітарних вимог свої робочі місця. Кожному відвідувачу ринку при вході робитимуть температурний скринінг, вимагатимуть продезінфікувати руки. А також щотригодини ринок закриватиметься на деякий час на дезінфекцію.