На Стрийщині вшанували пам’ять українського пророка – Тараса Шевченка (фото)

Сьогодні, 6 березня, в Стрийському районному Будинку культури відбувся загальнорайонний захід “Єднаймо Україну Тарасовим словом”, який присвячений знаковій фігурі українського літератури Тарасу Шевченку.

Саме у ці березневі дні минає 206 років від дня народження українського національного пророка, невмирущого генія слова, народного поета, художника, борця за ідеали справедливості та добра, за кращу долю України та українського народу – Тараса Шевченка. Великий Кобзар став знаковою фігурою не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя.

Про це повідомляє Твоя Львівщина, посилаючись на прес-службу Стрийської районної державної адміністрації.

В урочистому заході взяли участь голова Стрийської райдержадміністрації Любомир Кащук, голова Стрийської районної ради Роман Козак, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, духовенства, громадськості.
Усі учасники дійства урочисто поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзарю.


До слова запросили настоятеля Катедрального Храму Успіння Пресвятої Богородиці о. Мирона Гринишина, який зазначив, що Тарас Шевченко дивився вдалину, він бачив Україну вільною, бачив нас і нині нам заповідає: “Свою Україну любіть…”. Тарас Шевченко не став великим політиком і навіть не прагнув ним стати, але сьогодні всі лідери громадськості цитують його слова. І навіть на Майдані Герої Небесної Сотні перед смертю читали Кобзаря. Тарас Шевченко не став релігійним діячем, але все його життя, весь його «Кобзар» просякнуті словами Бог, Господь, святий, свята неділя… Тарас Шевченко не став лідером за свого життя, але якби не було його, не знати, чи була б сьогодні Україна.

Світлина – Стрийська РДА.

“Ми, сучасні українці, вчитуючись у «Кобзар» і споглядаючи в очі Тараса, подивляємо його збережену гідність, коли він, маючи великі можливості, зумів залишитися Людиною, Українцем”,- відзначив о.Мирон Гринишин.

Під час святкового концерту виступав Народний артист України, лауреат Національної премії ім.Тараса Шевченка Анатолій Паламаренко, а також Муніципальний чоловічий хор «Каменяр» Стрийського району, Народний ансамбль пісні і музики Стрийського РБК та зведений ансамбль бандуристів шкіл мистецтв Стрийщини.