На Львівщині 1,5 річний хлопчик був рік на апараті ШВЛ через вроджену недугу

Від народження хлопчик не міг дихати через рідкісне захворювання – двосторонній параліч діафрагми.

Після року під апаратом ШВЛ Давид Борута із Львівщини може самостійно дихати. Тепер щомісяця батьки будуть привозити його лише на профілактичний огляд в ОХМАТДИТ. Від народження хлопчик не міг дихати через рідкісне захворювання – двосторонній параліч діафрагми, пише “Суспільне”.

Вроджену недугу у дитини діагностували у три місяці. За словами мами хлопчика Аліни Борути, дитина почала сіріти і рідні не розуміли, що відбувається.

“Виявили двосторонні параліч діафрагми. Вся небезпека в тому, що дитина не може самостійно дихати. І коли вона не може дихати – вона помирає”, — каже дитячий хірург Львівського ОХМАТДИТу Роман Ковальський.

Оперували Давида лікарі львівського ОХМАТДИТу. Таку операцію проводили вперше не лише у Львові, але й в Україні. Хлопчику встановили стимулятор нерва діафрагми, коли йому було лише 8 місяців.

“З обох боків навколо діафрагмального нерва вводилися електроди. Таким чином, це дає можливість стимулювати діафрагмальний нерв, який і нервує діафрагму з обох боків”, — розповідає хірург Роман Ковальський.

Після півроку на ШВЛ Давида почали поступово від’єднувати від апарату, щоб він вчився дихати самостійно.

“Спочатку ми почали його від’єднувати на 5 хвилин від ШВЛ. Це було, щоб подивитися у вікно, показати Давидкові, що там відбувається. Потім з 5 хвилин до півгодини. Потім з двох і до 24 годин”, — пригадує мама хлопчика Аліна Борута.

Жінка каже, що цей період був важким не лише для дитини, але й для неї. Адже півроку малюк лише лежав.

“Ти вчиш дитину повністю все, ти вчиш її їсти, тримати іграшки. Він міг це все робити, але не вмів досконало це зробити. У мене був страх, паніка дуже сильна, і це був ризик. Я не знала чи я зможу за ним доглядати”, — каже мама хлопчика Аліна.

Жінка додає, що головне було не опускати руки. Зараз Давид уже по-трохи ходить і продовжує здобувати звичні для його віку навички.