На Львівщині медики врятували чоловіка, якому діагностувала клінічну смерть

Медики станції “Червоноград” Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф врятували чоловіка, якому діагностували клінічну смерть.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на історію, яку розповіли на facebook-сторінці Львівського Обласного Центру Екстренної Допомоги та Медицини Катастроф.


“Під’їжджаємо за вказаною адресою, а нас уже чекають працівники, щоб провести, – розповідає лікар з медицини невідкладних станів Марія Гайдюк. – Мерщій побігли. Біля приміщення стоїть велика біла машина, а поруч – чоловік лежить. Працівники повідомляють, що приїхав чоловік до них, вийшов з машини, і вмить його скосило, впав й почав хрипіти”.


“На подразники чоловік не реагує, зіниці розширені, немає пульсу й дихання. Ми діагностували клінічну смерть, – продовжує далі лікарка. – Зразу розпочали серцево-легеневу реанімацію, непрямий масаж серця, підключили апарат ШВЛ.За лічені хвилини водій Ігор Левицький приніс з автомобіля дефібрилятор”.

Медики зробивши оцінку ритму побачили фібриляцію шлуночків.

“Тричі ми з фельдшером Наталією Куць проводили дефібриляцію, вводили адреналін, і після третьої дефібриляції врешті з’явився пульс і відновилося дихання! Ми переміряли тиск – близько 60*0, підключили дофамін, зняли кардіограму; хворого помістили в машину швидкої й виїхали на госпіталізацію. Дорогою телефонували в приймальне відділення, щоб нас вже чекали. В дорозі не переставали моніторити стан пацієнта. Влетіли на естакаду в приймальному, тут же показали черговому лікарю (вона, до слова виявилась кардіологом), що хоч пацієнт без свідомості, але дихання, самостійне, пульс є, і вона нам дозволила транспортувати хворого зразу в реанімаційне відділення. В ту ж секунду пацієнтом заопікувались лікарі реанімації. Заінтубували, ввели в стан медикаментозного сну”, – розповідає Марія Гайдюк.


“Вчора його бачила, – продовжує лікарка, – пацієнта уже перевели з реанімації у кардіологічне відділення. Так приємно знати, що він у свідомості, в стабільному стані! Розмовляла з ним, каже, нічогісінько не пам’ятає. Мовляв, хотів їхати на шиномонтаж – і тут бац! Лікарняна палата. Нас не пам’ятає, все, що з ним відбувалося теж з пам’яті стерто. Каже тільки, що болить грудна клітка, коли рухається. То результат нашої реанімації “.

“Чоловіка чекає тривалий період відновлення, але сам факт, що пацієнт залишився живий, мене дуже тішить”, – резюмує Марія Гайдюк і бажає йому швидкого одужання і здоров’я. А ще щиро дякує всім, без кого результат міг бути не таким щасливим: небайдужим громадянам, диспетчерам 103, колегам у лікарні та водіям, які поступаються дорогою “швидкій”.