На Львівщині виявили масове поховання вбитих НКВС воїнів УПА (фото)

На Львівщині під час пошуково-ексгумаційних робіт поблизу села Соколівка Буської громади виявили масове поховання воїнів УПА.

Ексгумовані 16 останків (15 чоловіків та одної жінки) перепоховають на місцевому цвинтарі 15 жовтня.

Про це повідомляє ZAXID.NET, пише Твоя Львівщина.


У середу, 6 жовтня, керівник комунального підприємства Львівської облради Меморіально-пошуковий центр «Доля» Святослав Шеремета розповів , що масове поховання воїнів УПА виявили у полі поблизу села Соколівка під час пошукових експедицій влітку цього року.

Характер поховання свідчить, що тіла загиблих воїнів УПА хаотично скинули в яму і закопали (фото ЛОР)

«Проведені пошукові роботи, ексгумація, антропологічні дослідження. Швидше за все, там був бій. Дослідження виявили, що в багатьох загиблих були вогнепальні поранення, характерні для бойових поранень, а не розстрільних. Є багато черепно-мозкових травм, завданих тупим предметом, швидше за все, прикладом гвинтівки. НКВД могли добивати поранених вояків», – розповів Святослав Шеремета.

Загалом було ексгумовано 16 останків, серед яких одна жінка. Більшість чоловіків загинули у молодому віці. У кількох бійців знайдено дрібні особисті речі. Характер виявленого поховання свідчить, що тіла загиблих воїнів УПА забрали з поля бою й хаотично скинули в яму.

Поховання біля Соколівки є одним із найбільших виявлених на Львівщині. У 2015 році поблизу Сколе в урочищі «Альтана» виявили масове поховання вояків УПА – 56 останків в 11 поховальних ямах.