Націоналісти вимагають від МЗС визнати персонами нон ґрата послів Польщі та Ізраїлю

Голова фракції ВО “Свобода” у Львівській обласній раді Олег Панькевич ініціює в раді звернення до МЗС з вимогою визнати персонами нон ґрата в Україні Послів РП та Ізраїлю через зневажливі висловлювання щодо видатних українських діячів національно-визвольної боротьби. Фракція розцінює такі дії як втручання у внутрішні справи нашої держави.  

Як йдеться у зверненні, 2 січня 2020 року Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький та Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон оприлюднили заяву з приводу вшанування в Україні видатних націоналістичних політичних та державних діячів.

«Посли зазначають, що «представники влади різних рівнів України, у тому числі Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація й досі відзначають історичні події та їх постаті, які потрібно раз і назавжди засудити». 

Вони також нагадують, що 24 грудня 2019 року Львівська обласна рада «прийняла постанову, яка спрямована на виділення державних коштів у 2020 році на вшанування пам’яті нацистського колаборанта Андрія Мельника, а також ксенофобського, антисемітського та антипольського письменника Івана Липи і його сина Юрія Липи, який є творцем расистської теорії української раси. Крім того, 1 січня Київська міська державна адміністрація на своїй будівлі виставила банер з зображенням Степана Бандери».

 Посли звинувачують шанованих українських політичних діячів у  причетності до «етнічних чисток» та антисемітизмі.

Ми висловлюємо рішучий протест проти зневажливих заяв іноземних дипломатів на адресу українських героїв, які відстоювали незалежність української держави.

Вважаємо, що посли іноземних держав в Україні не мають повноважень давати оцінку рішенням представницьких органів влади, безпідставно звинувачувати у серйозних злочинах видатних українських державних та політичних діячів.

Розцінюємо такі дії як втручання у внутрішні справи держави України.

Насторожує те, що тези в заявах послів викладені абсолютно в дусі кремлівської пропаганди. Тобто свідомо чи ні іноземні дипломати «грають» на боці країни-агресора, яка зацікавлена в дискредитації України в очах світової спільноти.

Ми заявляємо, що зацікавлені в добросусідських відносинах між Україною та Польщею й Ізраїлем. Водночас нам прикро визнавати, але згадані вище висловлювання Послів Польщі та Ізраїлю породжують конфлікт між нашими державами.  

Звертаючись до Міністерства закордонних справ України, очікуємо рішучих державницьких кроків в інтересах нашої держави.

Ми вимагаємо скерувати ноту протесту до зовнішньополітичних відомств Республіки Польща та Держави Ізраїль щодо антиукраїнських висловлювань Надзвичайних і Повноважних Послів Бартоша Ціхоцького та Джоела Ліона; голосити зазначених осіб персонами нон ґрата в Україні», – йдеться у зверненні.

націоланісти
Ініціатор заяви Олег Панькевич