Населені пункти Турківщини розділили між 3 районами, а відстань до райцентру подекуди більша 100 км

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла постанову №3650 про утворення та ліквідацію районів. Таким чином в Україні буде 136 нових районів замість існуючих 490. У Львівській області ліквідували більшість існуючих районів, у тому числі й Турківський.

Більшість населених пунктів Турківського району увійдуть до Самбірського району, проте деякі до Стрийського і Дрогобицького районів:
– до Самбірського району увійдуть 58 населених пунктів Турківщини, що є в складі двох об’єднаних територіальних громад (Турківська і Боринська);
– до Дрогобицького району увійдуть 6 сіл (Головське, Зубриця, Кринтята, Ластівка, Коритище, Свидник) як частина Східницької ОТГ;
– до Стрийського району увійдуть 3 села (Красне, Мохнате і Матків) як частина Козівської ОТГ;

Формування нового адміністративно-територіального устрою викликає багато запитань. Зокрема, в Міністерстві розвитку громад і територій заявляли, що базовими для визначення кількості та конфігурації нових районів були визначені критерії, серед них зона доступності до районного центру – 60 кілометрів. Натомість у випадку Турківщини маємо ситуацію, коли відстань до нового райцентру перевищує не лише 60, а й 100 кілометрів! Зокрема від с. Івашківці до Самбора – 107 км, від Верхнього Гусиного – 100 км.

Ще одним критерієм було те, що у районі має бути не менше 150 тисяч населення. Населення сучасного Турківського району – 49 тисяч. Натомість серед новостворених районів є й такі, що мають менше визначених 150 тисяч і навіть менше 100 тисяч населення. Зокрема гірські Верховинський і Косівський райони мають 30,5 і 85,7 тисяч відповідно.

Якщо ж говорити про Львівщину то навіть в нашій області різниця в кількості населення між Львівським районом і Золочівським у 7 разів.

Зрештою, якщо функція районів зменшується, а повноваження переходять до нижчої ланки – ОТГ, то навіщо створювати такий гігантський район з центром у Львові? Якщо вже взялись до укруплення, то чому б не створити на Львівщині окремий гірський район? А може тоді взагалі районування не потрібне? Питань залишається більше, ніж відповідей.