Мешканець Старосамбірщини став одним із перших, кого прооперували за допомогою робота (фото)

У п’ятницю, 12 березня, у львівській Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги з допомогою робота-хірурга Da Vinci команда хірургів прооперувала 69-річного мешканця Старосамбірщини, якого напередодні госпіталізували до лікарні з ускладненою жовчно-кам’яною хворобою.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на сайт Zaxid.net.

Мешканця Старосамбірщини госпіталізували до лікарні з гострими болями в черевній порожнині. Під час обстежень з’ясувалося, що у чоловіка були каміння у жовчному міхурі, які вийшли і застряли у жовчній протоці. Щоб допомогти пацієнту, хірурги на першому етапі ендоскопічно видалили камінці з жовчної протоки, а тоді почали готувати його до видалення жовчного міхура з допомогою робота-хірурга.


Світлина – сайт zaxid.net

У Львові лише четверо хірургів, які можуть оперувати з допомогою роботизованої системи – це хірурги лікарні швидкої медичної допомоги Андрій Стасишин, Артур Гураєвський, Андрій Гураєвський і дитячий хірург обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ Андрій Дворакевич. Усі вони ввійшли до команди, яка оперувала пацієнта з Старосамбірщини.

За роботом цього разу сидів хірург, доктор медичних наук, доцент кафедри хірургії та ендоскопії Львівського національного медуніверситету імені Данила Галицького Андрій Стасишин. Він знаходився від пацієнта на відстані кількох метрів і керував операцією. Він бачив увесь процес на спеціальному екрані високої якості, у 3D-форматі і мав можливість збільшити зображення до 20 разів.

“Роботична система дозволяє більш детально візіалізувати усі структури, при ній висока точність рухів у важкодоступних місцях, менша травматизація, кровотеча, значно менший біль після операції. І вона не лише мінімізує пошкодження тканин через відсутність тремору рук хірурга, але й зменшує кількість ускладнень у післяопераційний період”, – ­ повідомив Андрій Стасишин журналістам Zaxid.Net.


Світлина – сайт zaxid.net

Загалом, це вже третя операція, яку провели у Львові з допомогою роботизованої системи. Раніше з її допомогою прооперували чоловіка з діафрагмальною грижею і 13-річну дівчинку з рецидивуючою кишковою спайковою непрохідністю.


У світі роботизовану хірургію, за словами хірургів, використовують вже понад 30 років, а для України це – новинка. За допомогою Da Vinci можна робити надскладні операції та операції у важкодоступних місцях: видаляти пухлини нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також використовувати його при проведенні гінекологічних та кардіохірургічних оперативних втручань.


Світлина – сайт zaxid.net