Медичні тести для армії закуповують у компанії, яка продає модеми

Китайська фірма, з якою Міноборони уклала договори на закупівлю медустаткування для боротьби з коронавірусом на понад 69 мільйонів гривень, спеціалізується на телекомунікаційному обладнанні.

Від імені китайської фірми договори підписує українець. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Закупівлі на загальну суму понад 69 мільйонів гривень відбулися за спрощеною процедурою, встановленою Кабміном 20 березня.

На порталі оприлюднення інформації про публічні закупівлі України Prozorro 15 квітня оприлюднені низка договорів на поставку товарів медичного призначення категорії COVID-19 для потреб військової медицини – переможцем зазначена одна й та сама китайська фірма Combasst Industry Development Co, Limited.

Китайська фірма Combasst Industry Development, яка буде постачати всі перелічені товари, зареєстрована в Шанхаї. Судячи з сайту компанії, вона спеціалізується на розробці та виробництві комунікаційних та цифрових аудіопродуктів».

Ігор Хоменко, командувач Медичних сил Збройних Сил України, який підписав договір, у розмові з журналістами зазначив, що Combasst Industry Development була єдиною фірмою, яка надіслала пропозиції, а на зауваження про те, що вона не є спецалізованою, зазначив: «Я в курсі. Там перевіряли цю фірму спецслужби – СБУ та контррозвідка. Сказали, що товар є і те, що фірма може бути посередником – не є проблемою».

Інформує Твоя Україна посилаючись на ІА Радіо Свобода

ілюстративне фото джерело