Медична галузь за крок від коми – Зеленський критикує медреформу і вимагає змін (відео)

Про це глава держави розповів у традиційному відеозверненні.

Володимир Зеленський розповів що постійно отримує скарги від медиків на медреформу, другий етап якої стартував 1 квітня. Зеленський додав, що влада створила робочу групу, куди увійшли академіки, професори та заслужені лікарі.

«Вони спільно з новим керівництвом МОЗу проаналізували стан речей. Правда полягає в тому, що реформа має як великі плюси, так і очевидні мінуси. Наше завдання — зберегти усі позитивні моменти і терміново виправити помилки».

Зеленський перелічив ці негативні моменти:

  • через новий механізм фінансування можуть залишитися без роботи близько 50 тисяч медиків, закритися 332 лікарні;
  • майже тисяча лікарень отримає менше грошей, ніж минулого року;
  • обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 мільйонів гривень;
  • на межі закриття більшість протитуберкульозних лікарень і диспансерів;
  • скорочення очікують на бригади швидкої допомоги.
Відео: канал 24

Президент закликав міністра охорони здоров’я Максима Степанова, главу профільного комітету Ради Михайла Радуцького та головного санлікаря Віктора Ляшка «невідкладно запропонувати шляхи вирішення цих питань».

«Нам потрібно не згортання реформи, а її покращення, визнання помилок та їх виправлення. Глобальна вимога одна і вона дуже проста — реформою мають бути задоволені всі: і пацієнти, і медики всіх рівнів», — наголосив президент .

Водночас президент зазначив, що критика медреформи не означає, що влада вважає ідеальною нинішню систему охорони здоров’я.

«Від початку коронавірусу, як ніхто інший, я бачу, що наша медична галузь не просто вразлива, а фактично перебуває за крок від коми. І єдине, завдяки чому вона ще жива, — наші українські медики», — прокоментував Зеленський .

Нагадаємо, на початку березня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що його уряд планує успішно завершити медичну реформу.