Медики на Львівщині реанімували на ходу чоловіка з інфарктом

Команда станції “Самбір” Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф врятували чоловіка з інфарктом.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на facebook-сторінці “Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф”


Медики отримали на робочий смартфон черговий виклик “Проблеми із серцем”. В дорозі зателефонували до додзвонювачки, уточнили деталі і вже по загальних скаргах знали, що картина із нашим пацієнтом, м’яко кажучи, не дуже.

По приїзду одразу ж зробили електрокардіограму; у пацієнта – інфаркт міокарда з елевацією ST. Далі – за протоколом, ввели необхідні ліки і зв’язалися із відповідальною лікаркою Оперативно-диспетчерського відділу (ОДВ) щодо подальших дій. Кажуть в ОДВ, є варіант чекати бригаду із Дрогобича (реанімобіль, – авт.) або госпіталізація. “Ми, на свій страх і ризик вирішили: їдем! Чекати півгодини, знаючи, що ситуація потребує негайного вирішення, та то ніякі нерви не витримають. І я ризикнула!”, – говорить Оксана Городиська.


“Під час транспортування пацієнт в машині дає нам фібриляцію. Ми з колегою, фельдшером Галиною Петрівською, ніби читаючи думки одна одної: дефібрилятор. Поки набирався заряд, розпочали непрямий масаж серця. Розряд! Є! Частота пульсу після дефібриляції 65, дихання, хоч слабке, є. Тримаємо хворого на моніторингу, підтримуєм медикаментозно”, – розповідає медик.

Варто зазначити, що все відбувалось на ходу. Водій Іван Дудяк в той час, коли в салоні “швидкої” видряпували з лабет смерті чоловіка, мчав на сиренах дорогою на Дрогобич, де їх уже чекала команда реаніматологів.


“Сто потів злетіло і час по-іншому йшов. Тим не менше, ми доставили до лікарні пацієнта стабілізованого, із частотою серцевого ритму 87. Передали із рук в руки”, – щиро тішиться Оксана Олександрівна.


“Так сталося, що цей п’ятий виклик був останнім на зміні того дня (9 листопада, – авт.). Наша бригада мала дуже цікавий, змістовний і продуктивний день. Який ще й закінчився такими приємними піднесеними емоціями”, – резюмує Оксана Городиська.