Львівська виправна колонія перед продажем схожа на руїну (фото)

Міністерство юстиції місяць тому гучно анонсувало початок «великого розпродажу» старих в’язниць. Спершу планують продати будівлю державної установи «Ірпінський виправний центр» (№ 132). На черзі – виправна колонія № 48 у Львові, що розташована на понад 10 га землі у районі, який активно забудовується. Її планують продати восени. Ця в’язниця суворого режиму вже 2 роки зачинена.

Пише Радіо Свобода, журналісти якого побували на цій території, яка, за оцінками міністра юстиції, коштуватиме дуже дорого.

Сьогодні важко уявити, що ще кілька років тому на занедбаній території була виправна колонія суворого режиму, куди зайти можна було за особливим дозволом і у супроводі охорони. Нині тут ще працює кілька осіб. Створена ліквідаційна комісія. Окремі приміщення здають в оренду.

Більшість будівель, зведених у 50-60-х роках минулого століття давно мали розібрати. Ця колонія була створена наприкінці 50-років, як дитяча, потім тут діяли майстерні, а з 1961 року це вже була установа суворого режиму. Засуджені працювали на підприємстві і чимало з них сюди потрапляли повторно, щоб мати дах над головою та їжу. Нині з усього, що більш-менш збереглось, це будівля лазні і пекарні. Все решта – у зруйнованому стані, заросле травою і деревами.

Законсервувати цю виправну колонію вирішили ще у 2017 році. Закрили два роки тому. На той час тут було 700 в’язнів (колись у ній перебували до 1700 засуджених) і їх перевели в інші тюрми.

Цінні тут не будівлі, а сама територія та інженерні комунікації, які прокладені. Довкола ведеться забудова і міністр юстиції Денис Малюська сподівається продати цей об’єкт «недешево».

«Дуже непогане місце розташування, це недалеко від центру Львова. Площа більш-менш величезна, понад 10 гектарів. Тут близько 40 різних будівель загальною площею понад 42 тисяч квадратних метрів», – заявив міністр.

За його словами, львівська виправна колонія буде третьою, яку виставлять на продаж уже восени цього року.

Що може бути на цій території? З огляду на шалену забудову Львова, зацікавить місце під забудову житла. Мешканці довколишніх будинків скаржаться, що у цьому районі вулиць Стрийської і Хуторівка бракує шкіл, дитячих садочків, спортивних закладів.

У мерії розповіли Радіо Свобода, що їм відоме бажання Мінюсту продати територію виправної колонії. Виявляється, ще у 2006 році міська рада землю громада передала у постійне користування колонії, як державної установи.Ця ділянка повинна виконувати функцію соціальної інфраструктуриАндрій Москаленко

«У цьому районі мешкає понад 10 тисяч львів’ян. Минулого року ми обговорювали, як ця територія колишньої колонії, яка закрита, мала б розвиватись. Ця ділянка понад 10 га і повинна виконувати функцію соціальної інфраструктури, а це наші пропозиції – басейн, школа, садочок, медіатека, робочі місця, можливо офісні центр, тобто те, що потрібно мікрорайону. Ці пропозицію буде надано інвестору», – каже заступник міського голови Андрій Москаленко.

Міська влада зможе вплинути на інвестора, який придбає нерухомість колишньої колонії. Адже виконавчий комітет міської ради визначає цільове призначення землі, затверджує містобудівні умови, тому новий власник нерухомості змушений звернутись до місцевої влади, щоб закріпляти за собою право користування земельною ділянкою під певне цільове використання.

Наразі інвестори не стоять у черзі щодо придбання нерухомості виправної колонії, мабуть, залежатиме зацікавлення і від ціни питання. Понад 2 га площі хоче придбати гуртовий ринок, який цю територію орендує.