Леонід Кучма виходить із переговорної групи щодо Донбасу

Звільнити його від виконання обов’язків голови української делегації на переговорах Зеленського попросив сам Кучма.

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України Леонід Кучма за власним бажанням припинив свою діяльність на переговорах у Мінську. Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

«Дякую за всі зусилля, яких ви доклали для розблокування Мінського процесу задля досягнення миру. Ваш досвід був надважливим і надзвичайно потрібним. Завжди готовий почути вашу пораду в майбутньому», – сказав Володимир Зеленський на зустрічі із Леонідом Кучмою, яка відбулася 28 липня.

Леонід Кучма зазначив, що й надалі готовий ділитися досвідом і надавати консультації у разі потреби.

Нагадаємо, що Кучма брав участь в перемовинах щодо Донбасу від початку війни. У вересні 2018 року заявив про вихід із контактної групи. Вдруге очолив українську делегацію у Мінську вже на початку червня 2019 року. Новий склад, до якого тоді увійшов Леонід Кучма, Володимир Зеленський затвердив 5 червня.

Наказ передбачав, що глава делегації та його перший заступник можуть визначати заступників представників України у робочих підгрупах та залучати до роботи делегації депутатів, представників державних органів влади, радників, експертів і технічних працівників. На МЗС покладається організаційне, інформаційне, консультативне та інше забезпечення діяльності делегації України в ТКГ.

Додамо, що 22 липня на засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції сторони вкотре домовилися про всеосяжне припинення вогню на Донбасі, яке увійшло у силу 27 липня.