“За повінню можуть прийти різні інфекційні захворювання», – повідомляють в Івано-Франківській ОДА (ФОТО)

Наслідки найбільшої повені в Україні стали по справжньому руйнівними. Через інтенсивні опади та підняття ґрунтових вод постраждали Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька та Львівська області.

Нагадаємо, вчора прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав ситуацію на заході України критичною, зазначивши, що затоплення перевершує масштаб 2008 року.

Про це пише інформаційна агенція Погляд, інформує Твоя Україна.

Потоп в Івано-Франківську: як виглядали вулиці міста після зливи ...

Варто нагадати, що паводок 2008-го став справжнім стихійним лихом для Західної України і вважався найбільшим за останні 60 років. Тоді загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень.

Катастрофічні наслідки липневого паводку 2008 року зумовлені ...

Сьогодні ж ситуація на заході країни не краща. Як повідомляють в ДСНС України, на Івано-Франківщині залишаються підтопленими 234 населених пункти. У Чернівецькій області – 36, Львівській – 12, Тернопільській – 37 будинків та 27 дворогосподарств. А у Закарпатській області було підтоплено 475 дворогосподарств, з них 55 будинків у 11 населених пунктах, але станом на 25 червня підтоплень немає.

Паводок на Західній Україні Галич - як живе затоплене місто ...

Також наразі евакуйовано понад 200 людей, адже в багатьох населених пунктах відсутні газо-, електрозабезпечення, оскільки не витримали електроопори, йде замикання.

Чи можна було передбачити таку критичну ситуацію з паводками

Ситуація й надалі лише погіршується.

Так, внаслідок сильних опадів на схилі гори в с. Смільна Дрогобицького району є загроза зсуву ґрунту. Площа зсуву становить орієнтовно 400 кв. м. Крім того, в деяких населених пунктах потічки поміняли русла пливу.

На Львівщині є загроза зсуву ґрунту із дерев'яним житловим ...

Ситуація настільки критична, що було вирішено залучити зведені загони рятувальників з інших регіонів для подолання наслідків негоди.

Світлина від Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.
Річка Дністер на Прикарпатті затопила цілі села - відео - Укрaїнa ...

«Оскільки вода розмила вміст гноївок і вигрібних ям, – за повінню можуть прийти інші негаразди, одне з них – інфекційні захворювання», – повідомляють в Івано-Франківській ОДА.

Також відомо, що наразі вже здійснюється погрузка питної води для жителів окремих сіл.

Світлина від Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Уряд затвердив рішення щодо комплексу невідкладних заходів для регіону:
– постійний моніторинг гідрологічної обстановки на річках регіону з метою вчасного вжиття запобіжних заходів, організація всебічного життєзабезпечення постраждалого та евакуйованого населення;
– нагляд за санітарно-епідеміологічною обстановкою, аби не допустити спалахів інфекційних захворювань через забруднення колодязів.

Крім того, Кабмін найближчим часом має розглянути питання щодо виділення коштів для ліквідації наслідків повені.

Світлина від Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

«На засіданні Комісії ТЕБ і НС ми протокольно зафіксували звернення від голови ОДА про початкову допомогу в сумі 500 млн грн для Івано-Франківщини. Також є потреба в сумі 82 млн грн додатково для відновлення дамб і зруйнованих берегів», – зазначив глава уряду.

Сьогодні на позачерговому засіданні Кабміну мають розглянути питання виділення цих коштів з резервного фонду державного бюджету. Наразі ж із обласного резервного фонду вже виділено мільйон гривень. Проте, чи вистачить цього, адже дощі на заході триватимуть, ще що найменше п’ять днів, до 29 червня включно?

Світлина від Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.