Костел Святої Дороти, с. Тулиголове (1599-1605 рр..)

Тепер греко-католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці.

Тепер греко-католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці.
Загальний вигляд храму

Історична довідка:

Костел у с. Тулиголове дуже поважного віку, збудований у період з 1599 по 1605 роки. Звичайно, протягом століть не обійшлось без перебудов, зокрема перша з них датується 1794 роком. Вже у середині ХІХ століття внаслідок пожежі була пошкоджена вівтарна частина. Як наслідок, костел відремонтовали і знову освячено у 1858 році, а через 20 років позолотили дах і збудували огорожу навколо. Дивлячись на костел, ми можемо припустити, що він спочатку був дещо менших розмірів. І справді, у 20-х роках минулого століття храм розширили, добудувавши притвор. Велике щастя, що над святинею не познущалися совіти і не перетворили на якийсь склад. Після виселення поляків у 1946 році в село прибули українці із Закерзоння, які й заопікувалися храмом і прилаштували під церкву.

Вигляд із південно-західної сторони

Розташування:

Знайти костел Святої Дороти зовсім нескладно, розташована пам’ятка у центрі села біля перехрестя двох головних вулиць.

Наближаючись із півночі

Опис:

Костел збудований з каменю, за своїми архітектурними формами відноситься до однонавних. Нава прямокутна і подовжена, дві симетрично розміщені квадратні в плані каплиці надають хрестової форми. До північної сторони хору примикає невеличке приміщення. Храм покритий двосхилим дахом, який завершує сигнатурка зі шпилем. Стіни хору і старої частини нави посилені контрфорсами.

Вигляд спереду, західна сторона
Апсида храму, вигляд з північно-східної сторони

Релігійна громада:

Нині храм у користуванні греко-католицької церкви і освячений на честь Покрови Пресвятої Богородиці, про що свідчить зображений на притворі образ.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

Пам’ятка архітектури:

Національного значення, охоронний номер 422/0.

Фото: Роман Гарасим