Костел Пресвятої Трійці у Магерові внесли до Переліку об’єктів культурної спадщини

Розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації від 15.06.2020 року до Переліку об’єктів культурної спадщини занесено 13 об’єктів, серед них костел Пресвятої Трійці XIX століття у смт Магерів Жовківського району.

Про це інформує Твоя Жовківщина, посилаючись на документи департаменту архітектури та розвиток містобудування Львівської ОДА, які надала Кукурудза О.В.

Облікова документація на вказаний об’єкт скерована у Міністерство культури та інформаційної політики України для прийняття відповідного управлінського рішення.

Світлина від Кукурудзи Оксани.
Світлина від Кукурудзи Оксани.
Фото: Кукурудза О. В.
Фото: http://www.ua.sobieski.lubaczow.com.pl

Існуючий костел у Магерові було споруджено у 1843 році (за іншими даними – перебудовано попередній) та освячено у 1845 році. У 1914 році святиню суттєво пошкодили під час війни. У 1935 році храм відновили та заново освятили. Із 40-х років ХХ століття храм перебував закритим (там зробили майстерню). У 2005 році його повернули вірним у зруйнованому стані, проте спільнота римо-католиків у Магерові є малою, а коштів на реставрацію потрібно чимало. З того часу костел поступово руйнувався… Можливо, отримавши новий статус, святиня отримає шанс на порятунок.