Клара і Роза – дві єврейки, що придумали 8 березня

Якщо заглянути в історію, можна дізнатися, що Жіночий день замислювався як день виступів представниць слабкої статі в боротьбі за свої права.

Недарма ж спочатку повною назвою свята, що відзначається 8 березня, було таке: «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир». Вважається, що феміністки єврейського походження Клара Цеткін і Роза Люксембург, тісно пов’язані з Німеччиною, цю дату вибирали, виходячи із старовинного німецького переказу.

В епоху Середньовіччя в Німеччині діяв, так званий, «закон першої ночі», коли кріпачки, що виходять заміж, віддавали невинність не чоловікові, а господареві. Легенда оповідала про те, як в одній з німецьких сіл видавали заміж 8 дівчат. Кожну з них звали Марта. Семеро з них покірно віддалися своєму панові. Восьма ж заперечила, але і її насильно відвели в замок. Але Марта в складках сорочки зуміла пронести ніж, яким і вбила господаря. Дівчина примудрилася вислизнути із замку, розповіла про подію своєму нареченому. Після цього вони втекли і провели разом довге і щасливе життя.

Ця легенда як приклад першого бунту жінки проти власного безправ’я була приведена Кларою Цеткін на зборах соціалісток, що проходив в Копенгагені в 1910. На честь восьмої дівчата на ім’я Марта Цеткін і Люксембург рекомендували встановити міжнародний жіночий день, коли жінки всієї планети будуть проводити мітинги, ходи , щоб привернути увагу громадськості до своїх проблем.

При згадці Клари Цеткін та Рози Люксембург, перш за все, представляються палкі революціонерки і політичні ідеологи. Але ж вони – жінки, в житті яких любов займала не останнє місце.

восьме березня