Карантин в Україні: що буде з зарплатами та відпустками

Із закриттям багатьох шкіл, магазинів та призупиненням окремих бізнесів чимало українців стикнулися багатьма проблемами.
Зараз важко добиратись на роботу, хоч і деякі роботодавці погоджуюються на віддалену роботу. Ще одна проблема, коли працівників просто змушують піти у неоплачувану відпустку.
Найгірший варіант – взагалі втратити роботу. За оцінками Міжнародної організції праці, через коронавірус без роботи у світі можуть залишитися від 5 до 25 млн людей.


Відпустка: за згодою чи примусово?


За трудовим законодавство України, у разі небезпечної ситуації для життя чи здоров’я праціаника, яка виникла не з його вини, за ним має зберігатися середній заробіток. На практиці, роботодовці просто просять працівників піти у “невимушену” неоплачувану відпустку за власний рахунок. Проте ця відпустка не включається у загальний строк.
Працівник звичайно зможе піти у звичайну оплачувану відпустку, однак потрібно врахувати що вже не зможе відпочивати стільки днів, скільки проведе на карантині. Люди у яких є діти, зможуть взяти ще відпустку по догляді за дитиною.


Що з приватними підприємствами?


В цьому випадку свої особливості матиме на кожному підприємстві.
У більшості випадків, роботодавці приватних підприємств просто просять працівників написати заяву на неоплачувану відпустку. Це лише тому, щоб зменшити марні витрати і уникнути банкрутства. Бувають і випадки коли приватні роботодавці, по добрій волі, виплачують своїм працівникам частину зарплати в “конвертах”, розуміючи скрутну ситуацію.


Також зараз багато приватних підприємств практикують віддалену роботу. Це особливо актуально людям, кому не має як залишити дітей самих вдома, але без грошей залишитись вони теж не можуть.


Щодо закону, який звільняє ФОП від ЄСВ (Єдиного соціального внеску), то це стосується лише самого підприємця. За своїх працівників вони все таки змушені платити.

Фото ілюстративне