Його обійстя – це цілий зоопарк. Неймовірна сім’я ветеринарів на Жовківщині

Дуже цікаву розповідь про сім’ю Ростислав Бранця, ветеринара із села Пили Жовківського району, підготували журналісти Зоряна Гумницька та Ярослав Глутковський.

Ділиться Твоя Жовківщина, посилаючись на першоджерело публікації: Жовква он-лайн.

Ростислав Бранець

Ветеринару за професією та покликанням є чим похизуватися — у володіннях Ростислава є чимало звичайних та екзотичних для наших країв птахів.

ЯК ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ?

В 11-річному віці Ростислав купив у знайомого пару голубів спортивної породи. Разом із батьком змайстрували для них будиночок, де згодом з’явилося ціле сімейство. «Саме голуби — моя найбільша любов серед птахів», — каже хлопець. Те почуття передається у сім’ї роками, адже і дідусь, і батько Ростислава у свій час займалися розведенням цього виду пернатих. Сьогодні у його голуб’ятнику — якубіни, кар’єри, поштові. Всі вони вражають своєю красою та неповторністю.

“Раніше у мене було багато різних порід голубів, але важко займатися всіма одночасно, бо ж кожному виду потрібно приділити якомога більше уваги”, — розповідає птахівник.

ФАЗАНИ

Справжнім надбанням для ветеринара є фазани. Разом із молодняком їх налічується понад 100 штук. Вони також різних видів — діамантові, золоті, срібні, королівські, Еліота, мисливські. Розділені просторими клітками, вони захоплюють своєю привабливістю. Серед великої кількості птахів особливо виділяються павичі. Яскраво-блакитне пір’я тулуба та величний, надзвичайно гарний хвіст, одразу ж привертають увагу. Павичі є звичайні або індійські і білі.

Ростислав тримає багато курей різних видів — понад 200 одиниць. Це кури таких порід, як карликові, світла та куріпчата брами, кокінхіни, палеві орпінгтони, пухові та звичайні.

Про Ростислава, як птахівника, знають  в усій окрузі. Мисливці, коли на полюванні поранили двох диких качок (порода кряква), одразу ж принесли їх чоловікові. А він їх вилікував і сьогодні вони — у затишних клітках, нагодовані та доглянуті.

А ЩО КРІМ ПТАХІВ?

Це ще не все господарство у Ростислава. Є звичайні та декоративні кролики, акваріум із рибками (неони, мечоносці, півники) та собаки — добермани, естонська гонча, ягдтер’єр, курцхар, західносибірська лайка.

Догляд за усім цим  сімейством потребує неабиякої клопіткої праці. Та Ростислава цим не налякати. Він щоразу із задоволенням порається на своїй господарці. В обідню пору, коли чоловік на роботі, допомагають батько та бабуся.

“У нас було багато птахів, яких я лікував, а потім відпускав — сови, ворони, лелеки, — розповідає Ростислав. — Першого лелеку ми з батьком виходили, коли я був у 7-8 класі. У нас було їхнє гніздо. Та, як знаємо, якщо у батьків немає змоги прогодувати своїх пташенят, то вони викидають їх із гнізда. Коли я його знайшов, то відразу ж взявся виходжувати. З татом ми ловили жаб, рибок, щоб прогодувати його. Цікаво, що потім він полетів у теплі краї разом із загальною групою” – розповідає Ростислав.

ПРО СІМ’Ю

Особливість допомагати тим, хто цього найбільше потребує, закладена, як бачимо, з дитинства. По-іншому і бути не могло. Адже Ростислава виховували у сім’ї священнослужителя. Батько, отець Михайло, на власному прикладі навчав дбати про тих, кому це найбільше потрібно. Мабуть, тому і Ростислав, і його молодший брат вибрали цю благородну професію, щоб рятувати тварин.

Із дружиною Марією, також ветеринаром, Ростислав познайомився під час навчання у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. Ґжицького. Сьогодні виховують синочка Костянтина. Дружина радо підтримує чоловіка та розділяє його захоплення тваринами.

ПРО МРІЇ

У Ростислава було багато тварин і птахів, але мрією залишається єнот. Чоловік дуже хоче завести цю тваринку. Також у планах — збільшення кількості одиниць і порід птахів.

Чоловік радо розповідає про своїх пернатих друзів, про те, які нові будиночки для них майструватиме. І все це зі щирістю і любов’ю. Погляди його цілковито підтримує батько, разом планують і оновити та розширити клітки. Адже, скажімо, для павича, коли той розпустить свого розкішного хвоста, нинішня площа дещо замала.

Цікаво, що у родині утримують і всяку свійську живність, притаманну сільським господарям: корів, свиней, гусей. Про позитивну ауру, що царює на обійсті, говорить велика кількість гніздувань ластівок, які будують свої хатинки як в стайні, так і безпосередньо на головному будинку, де проживають  господарі.

ЙОГО ОБІЙСТЯ – ЦЕ ЦІЛИЙ ЗООПАРК

Ростислав Бранець належить до категорії тих людей, які із захопленням можуть довго розповідати про своїх улюбленців. Про кожного — з особливим піднесення та вогником в очах. Він із задоволенням поділиться знаннями та покаже все, що виростив, кожному охочому. Його обійстя — це цілий зоопарк, де є на що дивитися та чим милуватися. Не вірите? Завітайте якось, переконаєтесь.