З 6-го грудня для невакцинованих на Львівщині вводять повний “локдаун”

З 6-го грудня на Львівщині запроваджують “локдаун”, але карантинні обмеження стосуватимуться лише невакцинованих осіб.

Про це йшлося на пресбрифінгу, передає “Еспресо.Захід”, пише Цинічний Львів.

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис нагадав, що 29 листопада була опублікована Постанова Кабінету Міністрів №1240, якою внесені правки до Постанови №1236. Згідно з цим документом, у межах “жовтої” зони вводять додаткові карантинні обмеження для невакцинованих осіб.

“Найближчим часом нашу область переведуть з “червоного” в “жовтий” рівень епіднебезпеки і починаючи з 6 грудня (Постанова набуває чинності через тиждень з моменту опублікування) для всіх невакцинованих настає т. зв. “локдаун”, – повідомив головний медик області.

– Рішення уряду було вимушеним кроком. Протягом четвертої хвилі ми спостерігали, що на стаціонарному лікуванні перебували переважно невакциновані особи. Вакцинованих – 3-4%. Саме для того, щоб зменшити навантаження на систему охорони здоров’я і було прийнято рішення про те, що на “жовтому” рівні епіднебезпеки дозволять працювати закладам культури, закладам громадського харчування та іншим закладам, але за умови, що їхні працівники будуть вакциновані двома або принаймні однією дозою. Ті ж критерії будуть застосовуватися до відвідувачів. Вони, як і працівники, мають бути або повністю вакцинованими, або ж отримати першу дозу вакцини”.

Орест Чемерис нагадав, що термін дії “жовтого” сертифікату скорочено до 30 днів. На 31-й день такі сертифікати втрачають чинність і їх автоматично видаляють із додатку “Дія”.

“Очікуємо, що з наступного тижня, з початком дії нових обмежень, на позачерговій комісії Державної ТЕБ і НС буде розглянуто питання про вихід з “червоної” зони не лише Львівщини, а й інших областей, які відповідають критеріям, визначеним Постановою Кабінету Міністрів. Але ми повинні усвідомлювати, що ключовим є не те, на якому рівні епіднебезпеки ми перебуваємо, а соціальна відповідальність кожного з нас.

Карантин у нас офіційно продовжено до 31 грудня, і ми розуміємо, що це – не кінець, що карантинних обмежень доведеться й далі дотримуватися. Особливо це актуально в активний святковий період, яким є грудень і січень, коли кількість контактів і мобільність населення зростає у рази.

(Якою буде ситуація із захворюваністю. – Ред.) залежить від того, чи ми будемо збиратися великими компаніями, чи будемо, навпаки, цього уникати і від того, наскільки активно ми будемо вакцинуватися”, – підкреслив посадовець.

Він запевнив, що якщо Львівщина відповідатиме індикаторам “жовтого” рівня епіднебезпеки, Львівська обласна держадміністрація не звертатиметься з клопотанням про те, щоб залишити область у “червоній” зоні, оскільки в межах “жовтої” діятимуть ті самі карантинні обмеження для невакцинованих, а чинні нормативно-правові акти дозволять органам і структурам, на яких покладена функція контролю, стежити за їх дотриманням.