З 31 липня в Україні запрацює інша система карантину: повідомляє МОЗ

Міністерство охорони здоров’я продовжить карантин в Україні як мінімум до початку осені.

Зараз готують нові правила. Влада збирається ввести новий варіант карантину, поділивши Україну на чотири зони в залежності від епідеміологічної ситуації.

Зараз діє адаптивний карантин, коли ослаблення або посилення обмежень вводяться з урахуванням ситуації в області, а не по всій країні. 

З 31 липня, як пояснили в МОЗ, в Україні запрацює інша система карантину, яка передбачає поділ регіонів України на чотири зони в залежності від поширеності захворювання. 

МОЗ буде пропонувати нові обмеження через зростання захворюваності ...

Регіони з найбільшою кількістю хворих будуть віднесені до так званої червоної зони, з найменшою – зеленої. На ці зони будуть ділитися не тільки області, але також райони і населені пункти. 

“Червона – жорсткий карантин, який у нас діяв наприкінці березня – на початку квітня. Зелена зона, жовта зона і помаранчева зона – це більш легкі, де обмежують певну діяльність, але не повністю закривають. При дотриманні протиепідемічних вимог буде працювати більшість сфер економіки”, – пояснив головний санлікар Віктор Ляшко. 

Ідею зонування з різними підходами до боротьби з поширенням хвороби схвалив президент Володимир Зеленський, однак закликав не поспішати продовжувати карантин більше ніж на місяць. 

“Усі вже втомилися від цього карантину. Потрібні чіткі рамки, як ми його продовжимо, щоб у людей були можливості для життя в безпеці, щоб міг функціонувати бізнес, щоб економіка не стояла на паузі. Тому спочатку продовжуємо в місяць, але не більше”, – сказав Зеленський. 

Тоді в МОЗ встановили нову дату закінчення карантину на 1 вересня. При цьому, навіть якщо карантин буде продовжений і після настання цієї дати, українські школи відкриються в перший день осені.  

Як працюватимуть школи 

Міністерство освіти і науки працює над кількома планами на майбутній навчальний рік, реалізація яких буде залежати від епідеміологічної обстановки. 

З 1 вересня українські школи запрацюють у звичайному режимі, а закриття навчальних закладів можливе тільки в районах червоної зони.

1 вересня 2016 року: абсолютно нова школа

Ляшко підкреслив, що “тотального закриття” шкіл у всій Україні не буде, якщо “не буде перевищено епідпоріг щодо грипу і грипоподібних захворювань”. Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій пояснив, як буде виглядати навчання: 

  • низький рівень захворюваності – навчання буде проходити у звичайному режимі
  • високий рівень захворюваності – навчання буде дистанційним
  • середній рівень захворюваності – навчання буде в змішаній формі (дистанційно і в освітніх установах, з дистанціюванням і гігієнічними заходами)

У комітеті кажуть, що, швидше за все, в Україні буде третій сценарій, і назвали рекомендації щодо організації навчального процесу: 

  • соціальне дистанціювання і використання засобів індивідуального захисту
  • скасування масових заходів та екскурсій
  • заборона на масові зібрання, збори педколективів – у дистанційній формі
  • поділ потоків школярів
  • окремі види занять рекомендують проводити на свіжому повітрі
  • для людей з групами ризику (з хронічними, легеневими захворюваннями, діабетом) рекомендуватимуть екстернатну або дистанційну форму навчання
  • іноземні студенти зможуть приїхати на навчання в Україну

 Глава МОЗ також повідомив, що до навчальних закладів буде заборонений вхід особам без масок, у класах і аудиторіях буде зберігатися запас антисептиків, а у викладачів і учнів будуть обов’язково вимірювати температуру.

Дітей і вчителів з температурою вище 37,3 пропускати не будуть. Крім того, не виключений перехід шкіл на роботу в кілька змін для того, щоб у класах було менше людей і школярам було б простіше дотримуватися соціальної дистанції.