З 21 листопада штрафуватимуть без масок і за неправильне носіння масок у громадських місцях

Розмір штрафу від 170 до 255 гривень.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає штрафи за неправильно одягнуту маску або її відсутність у громадських місцях і в транспорті. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 6 листопада.

Про це повідомляє пресслужба глави держави, пише ТСН, інформує Твоя Україна.

Так, згідно з документом, якщо українці не носитимуть маски на період карантину у громадських приміщеннях та транспорті, їх штрафуватимуть на суму від 170 до 255 гривень.

У законі чітко прописано, що маска або респіратор мають закривати повністю ніс та рот. Водночас дозволяється використовувати самостійно виготовлені засоби індивідуального захисту.

Як наголошується, закон має мінімізувати поширення коронавірусу та взяти під контроль зростання кількості хворих на COVID-19 і зменшити навантаження на медичні заклади.

“Закон має на меті запобігання поширенню коронавірусної хвороби серед громадян України. Документ сприятиме підвищенню соціальної відповідальності громадян і захисту їхнього здоров’я та життя, а також зменшенню кількості випадків зараження коронавірусною хворобою, що допоможе запобігти неконтрольованому зростанню кількості хворих на COVID-19 та перевантаженню медичних закладів”, – сказано в повідомленні.

Штраф може стягуватися на місці за допомогою безготівкових платіжних пристроїв. Накладати штрафи зможуть органи внутрішніх справ, Національна поліція, уповноважений орган охорони здоров’я, уповноважені органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також органи місцевого самоврядування.

Як пояснила заступниця голови депутатської фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук, штраф можна буде отримати не лише за перебування без маски у громадському транспорті, але і за неправильне носіння.

“Те ж саме покарання – за неправильне носіння масок чи респіраторів. Тому ні під носом, ні на підборідді, ні на руці. Носімо маску правильно”, — відзначила Кравчук.

Вона наголосила, що гуляти парком без маски можна, а штрафувати порушників будуть лише за перебування без маски у громадських будівлях. Зокрема у торговельних центрах, магазинах, бібліотеках, музеях, лікарнях, університетах, спортзалах, церквах, а також у державних установах.

Штрафи за відсутність маски у громадський місцях - Зеленський підписав  закон | Факти ICTV