З 1 квітня в Україні підвищуються вимоги до пенсійного стажу

Згідно з графіком підвищення пенсійного віку, в Україні з 1 квітня 2021 року змінюються вимоги до мінімального стажу, який дає право на пенсію.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на сайт “Сьогодні”.

З 1 квітня 2021 року пенсійний вік жінок, які виходять на пенсію за віком на загальних підставах, зрівнявся з пенсійним віком чоловіків. Тепер пенсію за віком будуть нараховувати жінкам лише після досягнення 60 років (і більше). При цьому стаж повинен становити не менше 28 років. Тим, хто виходить на пенсію наступного року, потрібно буде мати вже 29 років стажу для отримання пенсії за віком.


Для тих жінок, які претендують на пенсію за віком на пільгових умовах, пенсійний вік поки що менший, ніж у чоловіків, які мають право на таку ж пенсію. Проте з 1 квітня і для них підвищується і пенсійний вік, і вимоги щодо стажу.


Для жінок, які працювали на підземних роботах та роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за “Списком №1”, пенсійний вік в цьому році становить 48 років, якщо вони народилися до 31 березня 1972 року, і 48 років і 6 місяців – для тих, хто народився в період з 1 квітня по 30 вересня 1973 року.

Разом з тим мінімальний стаж у таких пенсіонерок, які вийдуть на пенсію після 1 квітня 2021 року, повинен становити 18 років і 6 місяців. Для чоловіків, що працювали на шкідливих виробництвах, мінімальний пенсійний вік повинен становити 50 років, а мінімальний стаж з 1 квітня цього року збільшується до 23 років і 6 місяців.


Світлина з відкритих джерел

Для жінок, які працювали на шкідливих роботах за “Списком №2”, пенсійний вік тепер становить 53 роки, якщо вони народилися до 31 березня 1968 року, і 53 роки і 6 місяців – якщо народилися з 1 квітня по 30 вересня 1968 року. Мінімальний стаж у цих жінок повинен тепер становити не менше 23 років і 6 місяців (у чоловіків – 28 років і 6 місяців)

Чоловіки старші 55 років, які працювали трактористами-машиністами у сільському господарстві, можуть тепер вийти на пенсію після 55 років, якщо мають стаж 29 років і більше. Жінки такої ж професії, а також машиністи будівельних, дорожніх і вантажно-розвантажувальних машин – після 55 років зі стажем 23 роки і 6 місяців.


З 1 квітня також проведуть перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Однак перерахунок проводиться лише у разі, якщо людина пропрацювала не менше двох років після попереднього перерахунку або нарахування пенсії. Коефіцієнт трудового стажу у формулі, за якою розраховуються пенсії, для таких пенсіонерів збільшать на 0,01 пункт за кожен рік, відпрацьований після нарахування або після попереднього перерахунку пенсій. Тобто для більшості – на 0,02.

Передбачається, що пенсії підвищаться у 2,7 млн осіб. Звертатися до органів Пенсійного фонду їм не потрібно – всі розрахунки відбуваються в автоматичному режимі.