Зніматимуть з рахунків, відбиратимуть житло і автомобілі: новини для українських боржників за комуналку

Поки радикальні способи впливу на боржників комуналки в Україні в повній мірі їх не торкнулися, але думати про те, що вдасться уникнути покарання, не варто.

Після зняття карантинних обмежень, яке, схоже, не за горами, почнуться справжні фінансові покарання щодо українців, які мають борги за житлово-комунальні послуги, але туго доведеться всім боржникам.

Мін’юст України, як пише в своєму матеріалі “Сегодня”, істотно спростив процедуру списання грошей з банківського рахунку боржника. Тепер гроші з банківського рахунку людини можуть в безспірному порядку примусово списати не тільки в рахунок боргів по аліментах, як було раніше, а й в рахунок будь-яких офіційно підтверджених боргів.

Зокрема, боргів за житлово-комунальні послуги, боргів по податках і зборах, по кредитах, навіть у приватних боргах, підкріпленим розписками. Державний або приватний судовий виконавець може ініціювати цю процедуру, яка тепер здійснюється в електронному вигляді. Якщо раніше зняття грошей з рахунку людини в безспірному порядку займало кілька тижнів, то тепер після нововведень Мін’юсту вистачить робочого дня.

Але найсерйозніші проблеми чекають боржників за житлово-комунальні послуги.


За даними Мін’юсту, в 2020 році зареєстровано 342 тис. Звернень до судів з приводу заборгованостей за послуги ЖКГ, це на 50% більше, ніж рік тому. Експерти прогнозують, що в цьому році число справ перевищить 400 тисяч, тобто через суд будуть “вибивати” гроші у кожного десятого боржника.

У найбільш вразливій ситуації ті, хто повинен понад 20 тис. Грн. Вони можуть поплатитися автомобілями або іншим цінним майном. А якщо борг вище 120 тис. Грн, то у боржника є шанс позбутися житла.