Дружина командира полку «Азов» Катерина Прокопенко створила петицію до ООН із вимогою провести з «Азовсталі» операцію «extraction»

Катерина Прокопенко, дружина командира батальйону “Азов”, створила петицію на ім’я ООН та Генерального секретаря Організації Антоніу Гутерреша. У ній вона просить посприяти вивезенню цивільних і військових із комбінату “Азовсталь”.

Ця петиція підготовлена юристами разом з МЗС. Якщо набере хоча б мільйон підписів — є шанс врятувати військових з Маріуполя.

Текст петиції був оприлюднений 6 травня на сайті Change.org.

Підписати петицію можна за посиланням: https://www.change.org/p/save-mariupol-2d79885d-4471-401c-b723-e32a12cc9493?recruiter=1264199965&recruited_by_id=41fe26c0-cd22-11ec-a6ff-d39b87d5341f&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=petition_dashboard

Підписанти петиції закликають відновити засідання Генеральної Асамблеї ООН для розгляду гуманітарної ситуації в Маріуполі та ухвалити резолюцію з вимогою для Росії забезпечити евакуацію всіх людей із “Азовсталі” на підконтрольну Україні територію або в треті країни.

“Цивільне населення, а також військовослужбовці, які захищають Маріуполь, виживають у нелюдських умовах: низка світових лідерів вже визнала дії країни агресора геноцидом українського народу”, — йдеться в петиції.

Хоча захисники “Азовсталі” продовжують тримати позиції, російські військові частково прорвались на територію заводу. “Кожна хвилина зволікання може вартувати величезних втрат з боку всіх, хто знайшов укриття на території заводу”, — наголошується в тексті.

Термін «екстракція» (або «ексфільтрація») походить від англійських слів ‘extraction’, ‘exfiltration’; ‘exfil’ та передбачає переміщення людей з підконтрольної ворогові території в безпечну зону. Це не здача у полон.

Йдеться про транспортування морем чи повітрям військового з’єднання, яке перебуває на ворожій території.Екстракція потребує допомоги з боку міжнародної спільноти.

Підписанти петиції закликають міжнародну спільноту до рішучих дій, щоб:

  • забезпечити терміновий режим припинення вогню з гарантіями обох сторін у Маріуполі;

  • організувати негайний контроль за дотриманням режиму припинення вогню третьою стороною;

  • організувати морську евакуацію цивільного населення та українських військових на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третьої держави-посередника.

Джерело: suspilne.