ДПА для учнів 4, 9 та 11 класів просять скасувати: в чому причина

В Україні виступили з ініціативою скасувати державну атестацію у 2022 році для учнів 4-х, 9-х та 11-х класів. Відповідну петицію зареєстрували на сайті електронних петицій Офісу президента.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на сайти “Твоє Місто” та “24 Канал”.


Варто зазначити, що іспит вже скасовували в попередні роки через COVID-19, того ж підписанти вимагають і цього року.



“У зв’язку з епідемією коронавірусу та запровадженням дистанційного навчання в областях, які знаходяться в червоних зонах, пропоную відмінити Державну Підсумкову Атестацію для учнів четверних, дев’ятих та одинадцятих класів у зв’язку з нееквівалентною кількістю часу для опрацювання та засвоєння програми учнями на оннайн-навчанні в порівнянні до очної форми навчання в школі.”, – йдеться в тексті петиції.


Aвтoр пeтицiї ствeрджyє, щo цьoгo рoкy чeрeз “дистaнцiйкy” yчням, як i рaнiшe, склaднo гoтyвaтися дo iспитy, тoмy прoсить скaсyвaти aтeстaцiю.

“На мою думку, учням досить важко підготуватися до екзамену на дистанційній формі навчання та це буде несправедливо по відношенню до учнів, яким відмінили обов’язкове ДПА у 2021 і 2020 році, які опинилися в аналогічній ситуації.”, – зазначає автор петиції.

Зaрeєстрyвaли пeтицiю 31 сiчня 2022 рoкy. Стaнoм нa сьoгoднi, тaм yжe 2430 гoлoсiв з 25000 нeoбхiдних. Дo кiнця гoлoсyвaння зaлишилoся 84 днiв.



Державна підсумкова атестація є обов’язковим заходом для випускників 4, 9 та 11 класів. ДПА – це не лише підведення підсумкових знань, але й середній бал свідоцтва про неповну середню освіту (що може стати вирішальним фактором для вступу до коледжу чи ліцею).

Які ДПА обов’язкові для випускників? 
Для отримання результату ДПА у школі одинадцятикласникам потрібно скласти 4 сертифікаційні роботи ЗНО:
— українську мову або українську мову і літературу (на вибір учасника);
— математику (рівня стандарту або профільного);
— історію України або іноземну мову (на вибір учасника);
— ще один предмет з переліку (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).