До Польщі з 24 лютого виїхали близько пів мільйона українських чоловіків призовного віку — ЗМІ

Польська газета Rzeczpospolita з посиланням на дані прикордонників повідомляє, що з 24 лютого до 7 червня з України до Польщі в’їхало 3,645 мільйона українців, зокрема 432 тисячі чоловіків віком від 18 до 60 років.

Видання наголошує, що це стало можливим через “велику корупцію на українському кордоні”, передає ukrayina.pl.

Відповідно до українського законодавства, під час дії воєнного стану чоловікам призовного віку (від 18 до 60 років) заборонений виїзд за кордон. Ця норма набула чинності 24 лютого, одразу після підписання указу президента про введення воєнного стану в Україні. Легально виїхати може лише вузька категорія українських чоловіків.

У квітні Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону чоловіками призовного віку під час війни. Особам, які намагаються нелегально покинути територію України, загрожує штраф у розмірі від 5 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів (від 85 тисяч до 170 тисяч гривень) або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Речниця головнокомандувача прикордонної служби Польщі лейтенантка Ганна Міхальська у коментарі газеті Rzeczpospolita каже, що після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну до Польщі прибули 432 тисячі українських чоловіків, які мали б захищати державу.

Rzeczpospolita з посиланням на урядові дані зазначає, що чоловіки, які виїхали з України, рідко реєструються в Польщі. Серед 18-65-річних громадяни України, які перетнули кордон після 24 лютого, було подано лише 5,1 тисячі заяв на PESEL. І здебільшого це люди, старші 60 років.

Джерело: Діло